top of page

Tekirdağ Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi

Fotoğraf By Bahadır Sonmez

Tekirdağ Gezi Notları ve Gezilecek Yerler


Kocaeli’de yaşayan Tekirdağ’lı bir gezgin olarak sizlere Tekirdağ gezi notları ve gezilecek yerleri yazayım. Doğasıyla, tarihiyle, kültürü ile Uçmakdere Yamaç paraşütü ile Tekirdağ.


Tekirdağ Nasıl bir yer ?

İnsanın kendini anlatması kadar zor aslında kendi memleketini yazmak. Türkiye’nin her ili olduğu gibi Tekirdağ’da güzel ve ben bir gezgin olarak zaten Türkiye’nin cennet köşelerini geziyorum-yazıyorum. Misafirperver ve güler yüzlü Trakya halkı ile bütünleşmek için sahile inmelisiniz.


Balıkçı limanı ve çevresinde dolaşmalı, parklarında çayınızı yudumlarken güneşin batışını izlemelisiniz. Marmara bölgesinin kendine özgü Trakya kültürü, doğal güzellikleri, Marmara denizinin en güzel kumsalları ve bereketli topraklarıyla Tekirdağ gezi notları ve gezilecek yerlere bakalım.


Tekirdağ gezi notları ve gezilecek yerler

Doğa güzellikleriyle başlayalım.

Kastro Çamlıköy Tabiat Parkı giriş ücreti 2020

Tekirdağ’ın Karadeniz kıyısındaki bu Çamlıköy tabiat Parkı Kastro olarak da bilinir. Tekirdağ’a  Saray üzerinden 1.5 saate gidilen Çamlıköy kamp ve mesire alanı olarak oldukça ilgi görüyor. Istranca dağları Karadeniz kıyısındaki bu cennet köşe de yeşil ve mavinin buluşmasını göreceksiniz.


Çamlıköy Tabiat Parkı kendine özel bitki örtüsü ile de koruma altında. Kırklareli Kıyıköy’e yakınlığı ile de plajı ve denizi de bir harikadır.  Sessiz, sakin  huzur dolu bir kaçamak için ideal bir yer.  


Kastro Çamlıköy Tabiat Parkı giriş ücreti 2020

Tabiat parkı olarak Korum altındaki bu cennet köşenin  giriş ve kamp ücretleri ise şu şekilde :

1 kişi 5 TL. 

Araba ile 15 Tl.

Eğer Kamp kuracaksanız ekstra giriş ücreti vermeden çadır başına 35 tl olarak belirlenmiş.

Yazları çok kalabalık olduğundan hafta içleri bir günü tercih etmeniz daha sessiz ve sakin bir doğa içerisinde keyifli bir gün geçirebilirsiniz. 

Uçmakdere Köyü ve Yamaç Paraşütü fiyatları 2020

Türkiye’nin sayılı yamaç paraşütü yapılan yerlerinden birisi olan Uçmakdere, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde. İl merkezine 35 km. yaklaşık 50 dk da sahilden Kumbağ üzerinden gidebilirsiniz. Çok eski bir fay hattının oluşturduğu vadilerin üzerinde kurulmuş bu doğa harikası köyünde Türkiye’nin en güzel üzümleri yetişir.  


Uçmakdere Yamaç Paraşütü 2020 Fiyatları :

Marmara denizine inen dik kayalıkları ve hava koşulları ile benim gibi Yamaç paraşütü tutkunlarını kendine çekmeyi başarıyor.  600 metre rakımdan yapılan bu adrenalin sporu sahilde Ayvasıl’a iner. Uygun fiyatları ile Uçmakdere’yi ve Marmara denizini havadan heyecan dolu dakikalar ile keyfini çıkarın. Marmara Bölgesinin en popüler Yamaç paraşütü bölgesi olan Tekirdağ Uçmakdere Yamaç paraşütü ile adrenalin tutkunlarının yeri haline gelmiş. 250 metre ve 650 metre atlayış parkuru ile  Marmara denizinin doğasını içinizde hissedebilirsiniz. 

Şarköy gezilecek yerler

Tekirdağ’ın ve Marmara’nın en turistik yerlerinden biridir. Şarköy bana geleceğin Ayvalık’ı gibi geliyor. Gündüz plajları dolarken, gece ise sahil ve eğlence merkezleri ile ilgi çekiyor. Küçük sakin bir çarşısı, çevresini saran üzüm bağları ve zeytinlikleri ile çiftçiliği hala koruyan Şarköy, balıkçılık ve deniz ürünlerinin de en iyilerini bulabileceğiniz bir yer. Ayrıca tütün, ipek böceği, kiraz ve trakyanın olmazsa olmazı ayçiçeği ile Şarköy’e girdiğinizde etrafınızı saracaktır. Tekirdağ’a 1 saat, 80 km. mesafede güzel, sakin doğasıyla huzur veren bir tarım ve tatil köyü diyebiliriz. Turizm yönünden son yıllarda çok hızlı yol alan Şarköy’de birçok otel, pansiyon gibi her bütçeye göre konaklama imkanları çoğalmış durumda.


Plajlarıyla, altın sarısı kumsallarıyla ünlü olması Şarköy’e tam 5 adet Mavi bayraklı halk plajı olmasını sağlamış. Geleceğin modern tatil köyü olma yönünde ilerleyen Şarköy tarihi ve eşsiz doğasıyla kesinlikle gezilecek yerler arasında olmalı.


Kumbağ

Tekirdağ’a en yakın tatil beldesi olan Kumbağ sadece 14 km mesafede. Küçük otelleri, pansiyonları, apartları ile yazın kendi nüfusunu 10 katlayan bir tatil köyü. Marmara denizinin tüm güzelliklerini kumsallarıyla birleştiren Kumbağ’da özellikle İstanbul’lu yazlıkçıların yerleri bulunuyor.




Küçük bir çarşısı, lokanta ve eğlence merkezleri ile yazın oldukça kalabalık. Hatta plajında havlu atmaya bile yer olmuyor bazen. Denizi dalgasız olduğu günlerde güzel. Bir Ege-Akdeniz olmasa da bölge halkı ve ziyaretçilerin en büyük gözdesi durumunda. Tarihte Kumbos ile bilinen Kumbağ, bir zamanlar Rum balıkçı köyü olarak Yunan ve Bulgar göçmenler yerleşmiş.



Marmara Ereğlisi

Tekirdağ ve Marmara’nın sahil beldelerinden biri olan Marmara Ereğlisi tarihi geçmişi ile de öne çıkıyor. Sahildeki ilginç kaya yapıları, biraz taşlı da olsa plajı ile gezilecek yerler arasında. M.Ö. 600’lü yıllara dayanan tarihinde Perinthos ismi ile biliniyor. Samoslu kolonistlerin kurduğu Marmara Ereğli’si günümüze kadar bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Balıkçılıkta da oldukça iyi olan Ereğli’de deniz ürünleri oldukça meşhurdur.  


Hoşköy

Tekirdağ’a 50 km, Şarköy’e 17 km mesafede bulunan Hoşköy, kendine özgü doğal güzelliği ve bağları ve zeytinlikleri ile küçük ve şirin bir yer.  Özellikle yöresel yaptıkları dondurması bir harika. Hoşköy karşılar isizi Hora feneri.  Abdulmecit tarafından 1861 yılında yapılmış. Geçen zamana karşı kendini koruyabilmiş Hora feneri ve çevresinde gezip, Marmara denizinin ve köyün keyfini çıkarabilirsiniz.


Tekirdağ gezi notları ve gezilecek yerler

Tarihi Yerler

Namık Kemal Evi

Ünlü şair Namık Kemal’in anısına 1992 yılında Osmanlı mimarisini taşıyan ahşap bir ev yapılmış. Müze olarak Namık Kemal’in hatıralarını yansıtan bu ev 3 katlı ve 6 odalı olarak ziyaretçilerini bekliyor.  Bodrum  katı sergi salonu, Yatak odası etnografik eşyaları, diğer odalarda ise fotoğrafları, ve yazmış olduğu şiir eserlerini görebilirsiniz.


Tekirdağ Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi ( Tekirdağ gezi notları ve gezilecek yerler)

1967 yılında hizmete açılan müze, daha önceleri küçük bir sergi odasında eserler kalmış. Tarihi eserlerin çoğalması ile de Kültür Bakanlığı’nın verdiği Vali Konağına taşınmış. Önemli eserleri Bizans döneminden kaldığı düşünülen tanrıça kabı, mızraklar,heykeller ve kadınlara ait süs eşyalarını görebilirsiniz.  


Etnografya salonunda ise Trakya yöresinin erkek ve kadın yöre kıyafet canlandırılmaları ve el işlemelerini görebilirsiniz.  Bahçesinde ise lahitler, heykeller, ve sütunlar bulunuyor. Pazartesi hariç tüm günler Sabah 9 ile akşam 5 arası ziyaret edebilirsiniz.

Tekirdağ’da ne yenir ?

Tekirdağ’ın Osman‘lı köyünden’im yöresel tüm yemeklerini kültürümüz gereği hepsini bilirim.  Birkaç tanesinden bahsedeyim. 

  • Tabiki de en meşhuru Tekirdağ Köftesi yenir ? Üç farklı aşamada yoğrularak yapılan köftenin içinde biraz da irmik olur. Ve çok acı bir sosuyla ikram edilir. 

  • Çocukluğumuzun Cizlemesi : Bu cizleme ile büyüdük diyebilirim.  Yapılması çok kolay olan Cizleme akıtma ve krepe benzer biraz. 

  • Hayrabolu Tatlısı : Kemal paşa tatlısının üzerine tahin ve dondurma koyulmuş halini düşünün. daha lezzetli diyebilirim. 

  • Sini Mantısı : Bildiğimiz mantıdan farkı içine kıyma değilde küçük et parçaları konur. Sonra fırınlanır ve üzerine yoğurt konularak servis edilir. 

  • Damat Paçası : Tavuk suyu ile ıslatılmış yufkaların üzerine elle parçalanmış tavuk parçaları ve sosu ile çok güzel bir lezzet. 

  • Tekirdeğ Rakısı : Benim alkol ile aram iyi değil ama Tekirdağ Rakısını da yazmadan olmazdı. 

  • Tekirdağ Balık, Büyük bir balıkçı limanının olmasından dolayı her gün taze balık bulmak mümkün. Balık lokantalarında bu taze balıkların tadına bakmalısınız. 


Kocaeli’de yaşayan Tekirdağ’lı bir gezgin olarak sizlere Tekirdağ gezi notları ve gezilecek yerler yazamaya çalıştım. Doğasıyla, tarihiyle, kültürü ile Yamaç paraşütü ile Tekirdağ gezisi için yollara çıkın. 



693 görüntüleme
bottom of page