top of page

Nemrut Dağı gezisi ve efsanesi


Nemrut Dağı Gezisi ve Efsanesi için Güney Doğu turu yapmıştım. Nemrut Dağı giriş ücreti 2020, tarihi, kültürü ile nerede, nasıl gidilir.


4 sene önce temmuz ayında gelmiştim. 2200 metre rakımlı Nemrut Dağı gezisi ve efsanesi için yine sıcak bir yaz ayında gezmiştim.




UNESKO Dünya mirasları Listesinde Nemrut Dağı ;

Nemrut Dağı gezisi ve Efsanesi’ni okumuştum daha önce. 4 sene önce Temmuz ayında gelmiştim. 2200 metre rakımlı Nemrut Dağı yaz aylarında en güzel gezilebiliyor. Nemrut zaten UNESKO Dünya Mirasları listesinde bulunan Nemrut Dağı, Türkiye turizmi ve tanıtımı için çok önemli bir yer. Nemrut Dağına çıkarken bile yol üzerinden Komagene krallığı ve sonraki döneme  ait birçok tarihi yapı ile karşılaşıyoruz. Anıt mezarlar, antik heykeller, tarihi köprüler meşhur gün batımı ve doğuşu.

Nemrut Dağı tarihi hakkında bilgi :

İlk olarak burası 1800 lü yılların sonunda Anadoluyu karış karış dolaşan yabancı arkeologlar 2100 metrede bu devasa heykel ve yazıtlarla karşılaştılar. İncelediklerinde gördüler ki bu tapınak mezar Mısır piramitlerinden daha karmaşık ve çözülmez bir yapıya sahipti. Ne anlama geldiği sonradan anlaşılacak olan 10 metre yüksekliğindeki heykeller ve yanlarına özenle dizilmiş heykel kafaları. Daha da ilginci bu yapının altına uzanan ve Nemrut Dağı’nın derinliklerine kadar giden sonsuz uzunlukta yeraltı tünelleri olması. Bu tünellerin burada gömülü olan kralın mezarına açıldığı düşünülüyor. Fakat yüzlerce yıldır mezar bulunamadı. Bu gizemli tapınak M.Ö. 62 yılında Komagene Devletinin kralı Antiochos’ tarafından kendi mezarı olarak yaptırıldı. Amacı ise bir tanrı olarak sonsuz hayatına devam edebilmek. Tarihi belgelere göre dağın tepesi işçiler tarafından tıraşlanarak bir huni şekline dönüştürüldü.



Nemrut Dağı tünelleri ve gizli mezar;

Yerin onlarca metre altına karışık tünellerin sonuna kralın mezarı yerleştirildi. Mısır Piramitleri’nde ki kral mezarları kolay olmasa da uzun çalışmalar sonunda bulunabilmişti. Bu tapınakta binlerce yıldır. Hazine avcılarının, Romalıların, hırsızların ve hatta 40 farklı arkeologların çalışmaları sonucunda bile çıkarılamadı. Bu kadar gizli bir yerde saklanmış olması yanında götürdüğü sırların değerini ortaya koyuyor. Nemrut Dağı ve efsanesi‘ne göre  1940’lı yıllara kadar yerel halk lanetli olduğunu düşündüğü için çıkmıyordu. Dağa giden hazine avcılarının bir daha geri dönememesi burayı lanetli hale getirdiği söylenir.



En büyük gizemlerinden biri ise sonu nereye vardığı henüz keşfedilememiş olan yeraltı tünelleri. O kadar karmaşık ki yasaklanmamış olsa tünellere giren insanlar geri çıkamayabilir. Tarihi kayıtlarda yüzlerce define avcısının bu tünellerde hayatını kaybettiği yazıyor.  Bilinenlerin yanında daha keşfedilmemiş yüzlerce tünelden bahseden arkeologlar Komagene halkının dağın içinde yaşamış olacağı söylüyorlar. Yoksa böyle ücra bir köşeye Mısır Piramitlerini bile gölgede bırakacak bir ağ sistemi neden kurulsun ki.


Adıyaman Nemrut Dağı Giriş ücreti 2020 ;

Kültür ve Turizm Bakanlığı kararı ile daha önce ücretsiz olan Nemrut Dağı antik bölge girişi tüm yerli ve yabancı turistlere ücretli hale getirildi.

Taşıma ücretiyle birlikte herkes için 25 TL ücret belirlenmiş. Bunun yanında Perre Antik Kent’te ise 6 TL giriş ücreti alınacak.Müze kart ile ücretsiz.Öğrenci ücretsiz.

Adıyaman Nemrut Dağı Ziyaret Saatleri 2020 ;

Nemrut Dağı ziyaretçileri Dünyanın en güzel gün doğumu ve gün batımını izlemek için geliyorlar. Sabah ve akşam saatlerinin ziyaret yoğunluğu nedeniyle, mevsime göre değişen gün doğumu ve gün batımı saatleri dikkate alınmış. Buna göre Hangi ayda ayda olursanız olur, Güneşin doğuşundan önce ziyarete açılıp, Güneş battıktan sonra ise ziyarete kapanıyor.

Nemrut Dağı Heykelleri Nasıl Yapılmış?

İlginç olanı ise 2000 yıl önce bu devasa heykellerin nasıl yapıldığıdır. Günümüzde bile araçlarla bir yere keder çıkılıyor sonrası eşeklerle veya yaya olarak çıkıla biliniyor. Farklı bir ayrıntı ise buraya en yakın su kaynağı ise 3 saatlik mesafede olması. Gündüzleri 45 derece olan sıcaklık geceleri dondurucu bir hal alıyor. Bu şartlarda 2000 yıl önce bu 8 tonluk taşların nasıl taşındığı ve oyulduğu akıl almaz bir olay olarak duruyor karşımızda.



Nemrut Dağı Heykellerinin gizemi!

Gizemler bu kadar değil tabi ki. Nemrut Dağı‘ndaki bazı heykellerin garip özellikleri göze çarpıyor. Bir tanesi Aslan heykeli. Üzerinde 19 takım yıldızı ve üç farklı gezegen tasfir edilmiş. Bu gezegenler Jüpiter, Mars ve Merkür. Aslında birçok gezegen antik çağlardan beri biliniyor. Ancak ilginç olanı bu figürlerin Hitit dönemine uygun olarak yapılmış olması.


Gizem burada başlıyor Çünkü Hititler, Komagene krallığından binlerce yıl önce yaşamış ve hiçbir iz bırakmadan kaybolmuşlardı. Tarihçilere göre Hititlilere ne olduğu hala bilinmiyor. Tarihçiler Nemrut Dağının tünellerindeki gizemi çözdüklerinde Hititlilere de ne olduğu sorusunu cevaplanacaktır diyorlar.

Komagene küçük bir krallık olmasına rağmen kendilerine saldıran Romalıları yenilgiye uğratmışlardır. Romalı generallerin kayıtlarına göre dağın içinden çıkan binlerce asker karşısında hiç bir şey yapamadıklarıydı.




Heykellerin yanında Kartal ve Aslan Heykelleri Yer ve Gök tanrısını tasvir ederken bir de baş aşağı duran yılan heykeli ise yer altının hükümdarlığının sembolü olarak görülüyor. O yüzdendir ki Dağın içindeki asıl efsane keşfedilmedikçe bir çok soru da cevapsız kalmaya devam edecektir.



Nemrut Dağı gün batımı ve doğuşu;

Şimdi günümüzde bizler için burası efsanelerle dolu bir dağ. Turistik amaçlı geldiğimiz Nemrut Dağı’nda güneşin batışını veya doğuşunu seyretmek. Bana gün batımı seyretmek nasip olmuştu. Dünya da bir çok gezginin ve tarihçinin de 2100 metredeki bu güneşin batışı bu efsanelere güzellik kattığıydı.




Ölümsüzlüğü ararken zamana yenik düşen bir kralın efsanesi bu.

Nemrut Dağı’na gelen ziyaretçileri Kralın taşa yazdığı şu sözler karşılıyor. “İşte gördüğün gibi tanrılara gerçekten layik olan heykelleri ben yaptım. Zeus, Apollon, Ares’in heykelleri ve her şeyi besleyen vatanın Komagene’nin heykeli. Aynı taştan yapılmış ve aynı tahta oturan heykellerin yanına kendi heykelimi de kondurdum. Ve sen kardeşim buraya gelip bana dua edersen Seni duyacağımı unutma.”



Nemrut Dağı yolundaki Cendere Köprüsü

MS 1. yüzyılda (Nemrut Dağı anıtlarını yaptıran Kommagene Uygarlığı çöküşünden sonra), Roma ordusu komutanı Septimus Severus tarafından inşa edilmiş.  Cendere suyu üzerinden geçtiği için Cendere Köprüsü denmiş ve hiç çimento tarzı bir malzeme kullanılmadan taş blokların üst üste oturtulmasıyla yapılan 2000 yıl önce yapılan köprü günümüzde halen kullanılıyor. Hatta Bu köprüden bir 10 sen öncesine kadar araçlar da geçiyormuş. 2000 yıllık tarihi Cendere köprüsü büyüklüğü ve görsel ihtişamı ile Nemrut Dağı yolunda bizim aklımızı başımızdan aldı. Turist kafilelerin uğrak yerlerinden olan köprü de fotoğraf çekmeye doyamadık.




Arsameia Yazlık Yerleşkesi nerede ve hakkında kısa bilgi :

Nemrut Dağı anıtlarını yaptıran Antiochos burada da durmamış. Kralı olduğu Kommagene Uygarlığı’nın yazları geçirdiği Arsamenia Bölgesi’nde arkasında yazıt,olan önü kabartma bu anıtı yaptırmış. Kendisi güç tanrısı Herkül ile el sıkışıyor. Ondan el alıyor bir manada. Kendisini tanrılaştırmak için her şeyi yapmış.


Karakuş Tümülüsü nerede ve hakkında bilgi :

Kommagene Kralı Nemrut’u da yaptıran Antiochos’un yerine geçen oğlu Mithradates, annesi için Karakuş Anıt Mezarını bir tepe tümülüs üzerine inşa ettirmiş. Tepenin dört tarafında karakuş, aslan, boğa ve Mithradates’in ışık tanrısı Apollo ile tokalaşma heykelleri var.




Adıyaman Nemrut Dağı arası kaç km nasıl gidilir?

Adıyaman Nemrut Dağı arası (Arsameia’dan Antik yol ile) 77 kmAdıyaman Nemrut Dağı arası Direkt 86 kmAdıyaman Hava alanından Nemrut Dağına  66 kmAdıyaman Cendere Köprüsü 54 kmAdıyaman Arsameia (Cendere Köprüsü Güzergahı) 61 km




Nemrut Dağı’na ne zaman gidilir?

Nemrut Dağı‘na çıkış için en uygun mevsim 15 Mayıs – 15 Ekim tarihleri arasındadır. Gün doğumu, gün batımının izlenmesini ve tarihi yerlerin gezilmesi için bu mevsimler arası en uygunudur.

Adıyaman Nemrut Dağı Gezisi için konaklama seçenekleri

Nemrut Dağı ve çevresinde konaklama adına hiçbir tesis bulunmuyor.  Adıyaman ve ilçelerindeki merkezi otelleri kullanmanız gerekir. Eğer tur ile gelmediyseniz.  Merkezdeki bir çok otel, pansiyon, apart gibi seçenekler bulunuyor. Buradan sonrasını ya kendi aracınız ile yada günlük turlara katılmalısınız. Ben size günlük turları öneririm. Çünkü rehber eşliğinde Nemrut dağına çıkarken bile birçok tarihi yerleri gezerek çıkıyorlar.  Sabah Gün doğumu veya Akşam gün batımı turları olarak ikiye ayrılıyor.  Tercih sizin.

Adıyaman Nemrut Dağı Kamp Alanları :

Adıyaman Nemrut Dağı ve çevresinde malesef kamp alanı bulunmuyor. Biraz araştırdım. En yakın 24 km. 40 dk. mesafede  Cendere köprüsü yakınlarında bir kamp alanı bulunuyor.


Nemrut Dağı Gezisi ve Efsanesi için geldiğim Adıyaman’da Gezi notlarımı sizlerle yaptığım küçük araştırmalar sonucu paylaştım. Nemrut Dağı‘nın ihtişamına, tarihine, kültürüne ve doğasına kadar etkilenmemek elde değil. Adıyaman ve çevresine gelirseniz bir gününüzü bu efsanevi yere ayırın derim.

Adıyaman Gezilecek Yerler Listesi :

Nemrut Dağı Milli Parkı ( 71 km. 1 saat 15 dk)Adıyaman Müzesi ( Merkezde )Adıyaman Kalesi  (Merkezde )Perre Antik Kent ( 4 km. 10 dk)Roma Çeşmesi ( 5 km. 11 dk)Tarihi Eski saray ve Çarşı Cami ( merkezde )Keleş Konağı ( Merkezde )Karadağ Kent Ormanı ( 4 km. 10 dk )Kahta Kalesi ( 60 km. 1 saat)Cendere Köprüsü (43 km. 50 dk)Karakuş Tümülüsü ( 38 km. 45 dk)Sofraz Tümülüs Anıt Mezar (52 km. 1 saat)Gölbaşı Tabiat Parkı (76 km. 1 saat 15 dk)

Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;




996 görüntüleme
bottom of page