top of page

Gülek Boğazı nerede ve nasıl gidilir?

Gülek Boğazı nerede?

Gülek Boğazı Tarsus’ta Gelin  ve damatların bile poz vermeye çıktığı bu yeri tek merak edende ben değildim. Gülek boğazı Nerede, Nasıl gidilir? konum ve hakkında bilgi.

Yeni yeni meşhur oldu. Hatta geçen ay televizyonlara da çıktı Gülek Boğazı’ndaki şu poz vermelik kaya…

Tarsus sınırları içerisindeki tarihi Gülek Kalesi, ismini altı uçurum gibi gözüken kaya ile meşhur olmuş.



Benim her gezim bir macera olduğu için Kaya üzerinde poz vermek için gittiğimiz Gülek Boğazı‘nda başımıza gelenleri hikaye tadında anlatayım.


Geçen Yazdı. (2017 Temmuz) Sırda Gülek Boğazı vardı. Biz yine oğlumla iki delikanlı Kapadokya’dan başlayıp, Kayseri’ye geçip, biraz serinlemek için Niğde üzerinden Mersin’e inip. Sahilden sahilden Antalya’ya doğru yol alıp, Burdur göller bölgesine de uğrayıp eve dönelim dedik.


Gülek Kalesi’nin Kötü yolu

Gülek Boğazı’ndaki Gülek Kelesi’ne doğru yol aldık. Niğde’den 2 saat yolculuktan sonra Kayseri Adana otoyolu Tarsus sınırları içerisinde, Gülek geçidi için Gülek köyü tarafına döndük. Navigasyon bizi bir yere kader yönlendirdi. Sonra köylülere sormak için bir kavşakta otobüs bekleyen bir köylüye sorduk “Gülek Kalesi’ne çıkacağız. Nereden gitmemiz lazım?” dedim. Köylü emmi önce arabamıza sonra bize baktı. “-Evladım şu yoldan gideceksin ama dikkat et” dedi. Baştan anlayamadım bizde beğenmediği neydi diye.



5-6 km sonra yarı asfalt, yarı mıcır yol bitince beğenmediği arabamız olduğunu anladım. Yol çok ama çok kötüydü. Bu toprak yolda anca arazi araçları ve köylülerin traktörleri giderdi. Benim arabam ise 12 yaşında bir Fiat Punto sıradan bir araba. Çok sevdiğim bir söz vardır. “Gittiği kadar, gitmediği kader” diye, ben biraz değiştirdim ama olsun. Zaten çok dar olan bu dağ yolunun bir tekeri çukurlu bir tekeri çukursuza denk getirmeye çalışarak hafif arabanın altını da sürterek zor da olsa 45 dk. da çıkabildik.

Altında uçurum var gibi görünen Kayada ki fotoğraf çekimi ve “Sen Nerenin Manyağısın” hikayesi…

Zorda olsa çıkabildiğimiz Gülek Kalesi‘nin boğaz tarafına geçtiğimizde zaten gençler fotoğraf çekilmek için kayanın yanında sıra bekliyorlardı. Rakım 1600 metre. Aslında kaya resimlerde göründüğü gibi boğazın tam üzerinde değil. Çekim açısına göre altından otoyol geçiyormuş gibi gözüküyor. Gülek Geçidi’nde ki kayanın 10 metre kadar altında başka kayalıklarda var. Düşerseniz yüzlerce metre değil 10 metre kadar düşülür. Sonuç farklı olmaz tabi ki. Bu şuna benzer. Denizde yüzerken derinlik ha! 3 metre ha! 30 metre. Boyu geçiyorsa ve yüzme biliyorsanız derinlik fark etmez.




Ayakta durabiliyor ve yere basa biliyorsak sorun yok demektir. Orada Furkan’la maceracı ruhumuzla birlikte fotoğraf çektik. Facebook’ta paylaştık. Çok tepkili yorumlar aldık. Ben ne kadar göründüğü gibi yüksek değil desem de insanlar gördükleri fotoğrafa inanıyorlar haliyle.. Ben daha önce binlerce metreden yamaç paraşütü deniz altına tüplü dalış, ve birçok tehlikeli yerlerde rafting ve benzeri adrenalin doğa sporları yapmıştım. İlk defa ayaklarım yere basarak bir kayanın üzerinde duruyorum sadece.


Ne deliliğim kaldı, nede manyaklığım. Anlayamadım açıkçası daha önce yaptıklarımın yanında en basit ve tehlikesizi buydu bence. Onca tehlikeli maceraya tepki vermeyenler fotoğrafın korkunçluğuna tepki veriyorlardı aslında. Haliyle insanlar duyduklarından önce gördüklerine inanırlar.




Gülek Boğazı’ndan iniş, inanın daha tehlikeliydi.

Oranın geniş açıyla çekilmiş fotosuna bakın birde.. ? Neyse oturduk biraz vadinin ve manzaranın güzelliğinin tadını çıkardık. Asıl tehlikeli olan şimdi başlıyordu. Sadece arazi araçlarıyla çıkılabilecek yollardan aşağıya inecektik. “Ya Allah, Ya Bismillah” deyip, tek güvenlik önlemi olan emniyet kemerimizi takıp marşa bastık. Çok yavaş yavaş, aşağıya kaya kaya, toz duman içinde korka korka inmeyi başardık.


Gülek Geçidi fotoğraflarına gelen haklı ve haksız yorumlar…

Gelelim yorumlara.. Yükseklik korkusu olmayanlar için, orası huzur verici atmosferi, kanyonda virajlı otoyol ile doğanın oluşturduğu kontrastını da arkamıza aldığımızda tarihi Gülek Kalesi çok ama çok keyifli bir yer.  1600 m. rakımlı altı boş bir kayanın üzerindeki kişilerin fotoğrafını gören biri için “Sen nerenin manyağısın” sözü beklide az bile.  Öyle ki ben çıkmışım birde oğlumu çıkarmışım. Bu ağır eleştirilere de hak vermiyor değilim. Bizleri ne kadar sevdikleri ve düşündüklerinin tepkisi olduğunu da biliyorum.




Sadece fotoğrafa bakarak böyle tepkileri bende verebilirdim. Çılgınca şeyler yaptığım oluyor. Laf aramızda bana “deli gezginde” diyorlar.

Orası bir paraşütten (oğlumla birlikte),  Bir Rafting’ten (oğlumla birlikte) veya tüplü dalıştan daha tehlikesiz bir yer inanın. Gülek Boğazın’daki tek tehlikeli şey sıradan bir otomobille oraya çıkmaktan ziyade zorlu yolundan inmekmiş meğer.



Gülek Boğazı‘nın gerçek görüntüsünün bu fotoğraftaki gibi olduğunu bilseler bu tepkileri vermezlerdi zaten. Belkide amaç buydu. Hem yeni bir yer görmüş hemde size yazacak küçük bir hikayem olmuş oldu.


Gülek Boğazı Nerede?

Aslında orası, işte burası…

Gülek Boğazı’nda ki Gülek kalesi için çıktığımız bu meşhur kayada fotoğraf çekildiğimiz yer aslında açı hilesi ile bu şekilde görülüyor.




Gülek Geçidi’ndeki Gülek Kalesi’nden bahsedeyim biraz. Biraz Outdoor, Biraz History

Gülek Geçidi‘nde ki kayanın üzerinde poz vermek bir yana sizlerle paylaşmak için  Gülek Kalesi hakkında biraz araştırma yaptım. Osmanlı döneminde cephanelik olarak kullandığı Gülek Kalesi‘nin bulunduğu yer 1600 m. rakımda. Çok ama çok ilginç bir şey var. Bundan 50 milyon yıl önce Akdenizde çöküntü oluşmuş.  Akdeniz’in kuzeyi yani Toroslar’ın yükselmeye başlamasıyla bir zamanlar sular altında kalan yerler şimdi 1600 m. rakımlı bu kalede, dev kayaların içinde deniz kabuklularının fosillerini hala görmek mümkün.



Gülek Boğazı‘ndaki Gülek Kalesi'nin Osmanlı için Önemi;

Pozantı vadisi ve Çukurova’nın üzerinde bir kartal yuvası konumunda olan Gülek Kalesi  Toros dağlarının damı olarak da biliniyor. Gülek Kalesi Osmanlı zamanında Akdeniz’den gelecek düşmanların gözlemlenmesi ve savunması için Gülek Boğazı‘nın zirvesine yapılmış. Boğaza ve bölgeye o kadar hakim bir noktada ki etkilenmemek elde değil. Gülek Kalesi’nden geriye giriş kapısı ve yıkık birkaç kalıntısı dışında bir şey kalmamış.



Gülek Geçidi‘nden çıkılan kaleye giriş ücreti yok. Herhangi bir ziyaret saati de yok. Ayrıca 10 km geride Gülek Köyü‘nde alışveriş yapabileceğiniz bakkal bulabilirsiniz. Burada vakit geçirmek veya piknik düşünüyorsanız hazırlıklı gelmelisiniz.


Gülek Boğazı Nerede, Nasıl gidilir?

Gülek Boğazı’ndaki kale, Tarsus sınırları içinde Niğde Tarsus otoyolu üzerinde Tarsus’a 65 km. kuzey tarafında kalıyor. Aracınız yok ise işiniz biraz zor. Gülek Kalesi‘ne gitmek için öncelikle Tarsus’dan Gülek Mahallesine belediye araçları ile gidebilirsiniz.

Gülek Boğazı Tarsus’ta Gelin  ve damatların bile poz vermeye çıktığı bu yeri tek merak edende ben değildim. Gülek Boğazı Nerede, Nasıl gidilir? konum ve hakkında bilgileri başıma gelenler ile birlikte anlatmaya çalıştım. Doğası ayrı bir güzel ancak yolu oldukça kötü. Normal binek bir araba gidiyor ama biraz sıkıntılı.


4.330 görüntüleme
bottom of page