top of page

Adana Yılan Kale nerede ve efsanesi

Kaleler diyarı Adana Yılan kale nerede, nasıl gidilir, Şahmaran efsanesi hakkında bilgi ve gezi notlarımı paylaşayım sizlere.


Adana’nın dört bir tarafı kalelerle dolu. Adana Yılan Kale nerede?, Nasıl gidilir?  Efsanesi ve tarihi hakkında ki gezi notlarımı paylaşayım size.



Adana Yılan Kale gezi notlarım.

İki günlüğüne Kocaeli’den geçmiştim Adana’ya Bu sefer tarihi yerleri ve özellikle de kalelerini gezmek istiyordum. En güzel zamanıydı Adana’yı gezmenin. Nisan ayı sonunda güneşli bir Cumartesi günü Hatay yolu üzerinde sol tarafınızda kalıyordu tüm heybetiyle. Beni bu kalelere çeken bir şey var. Bilmiyorum nedenini ama genelde kalelerin bölgeye hakim yüksek yerlerde olması sanırım. Yılan Kale Ceyhan ovasının ortasında eski bir kervan yolunu kontrol etmek için sarp kayalıkların üzerine kurulmuş olması beni çekti sanırım.  Yılan kaleyi keşfettikten sonra daha Adana’nın en büyük antik kenti ve kalesi olan Anavarza’yı gezecektim.



Yılan kale yoluna girdiğimde ne kadar yaklaşırsam o kadar devleşiyor karşımda. Daha çıkamadan kalenin surlarından göreceğim Ceyhan nehri ve ovasını merak ediyordum. Ama arabanızla bir yere kadar çıkabiliyorsunuz. Bu alanda birde kafe yapılmış. Kahvaltı ve bir çok yiyecek çeşitleri buluna biliniyor. Belirlenen otoparka 5 tl gibi bir ücretle park ettikten sonra anlıyorsunuz daha yolumuzun çok olduğunu.



Kültür Bakanlığı kaleye çıkmak için her hangi bir düzenleme yapmamış henüz ama Kale iç restorasyonları sürüyordu.  Çıkmak derken Kalenin küçük bir patika yoldan ilerlerken öyle bir yere geliyorsunuz ki! Ellerinizle dizleriniz ile tırmanmanız gerekiyor.  Ama bahar ve tarih tutkum beni gelincik çiçeklerinin arasından bu tırmanışı çok ta zevkli hale getirdi.


burayı tırman malısınız…

Kapısından geçince Kale içinde karşılıklı surları arasında gezip Güneydoğu tarafındaki surların üzerine çıkıp ayaklarımı aşağıya sarkıtıp (siz sakın yapmayın) amatörce de olsa Facebook’ta canlı yayına geçerek takipçilerim ile paylaşmak istedim.  İşte o video.

Adana Yılan Kale tarihi hakkında kısa bilgi :

Adana Ceyhan ovasının ve nehrinin yanında hakim bir kayalık üzerine kurulan Yılan kale 11 y.y. Bizans döneminde  bir kervan yolunu gözetlemek için kurulmuş. Sonraları ise 12.y.y. Da Haçlılar ve Ermeni krallığı döneminde ise bazı eklemeler ile daha da gelişmiş bir hale dönüşmüş.


Adana Yılan Kale özellikleri hakkında bilgi:

Konumlandığı kayalıkların tamamını kaplayan kale Ceyhan ovasının dört tarafını da görür. Yılan kalenin çevresi 700 m. Saldırılara karşı çok güçlü surları ve 3 kapısı buluyor.  Zorlu bir tırmanış ile güney kapıdan giriyorsunuz.  8 adet burcu bulunan Yılan Kale’de Ermenice bir kitabe ile ilgili figürlerde bulunuyor.



Yılan Kale Şahmeran Efsanesini birde benden dinleyin :

Evliya Çelebi’nin  kitabında da geçen Şahmran Efsanesi’nin bir hikayesi de Yılan Kale’de yaşanmış.

Adana Misis’e yakın Yılanlı Kale’de yaşayan yılanlar şahı, Şahmaran’dan Misis halkı çok korkuyormuş. Ne halk bu kaleye çıkıyormuş ne de yılanlar aşağıya inermiş. Günün birinde bir insan bu yılan kaleye gitmiş.  Yılanlar kendi aralarındaki kavgayı görmüş ve onları ayırmaya çalışmış.  Bu sırada Şahmaran’ın ara sıra  “taç hamamda” yıkandığını öğrenmiş. Şahmeran bu insanı yılanları ayırmaya çalıştığı için gösterdiği cesaretten dolayı affedip geri dönmesine izin vermişler.



Günün birinde Misis kırallığında yaşayan beylerden biri çaresiz bir hastalığa yakalanmış.  Dervişin biri çarenin Şahmaranın’ın gözleri olduğunu söylemiş. Bu bey herkese haber salarak,  Şahmeranı getirene servet vaat etmiş. Şahmaran taç hamamda yıkanırken yakalanıp öldürülerek Misis Beyine getirilmiş. Bu gözleri yiyen Bey’de şifa bulup iyileşmiş.  Efsaneye göre Şahmaran bir gün geri dönüp insanlardan intikamını alacağı söylenir.

Şahmaran yılan gövdeli bir kadın.  Güneydoğu’da bir çok efsaneye konu olmuştur.

Mardin Şahmaran efsanesi yayınım için tıklayınız.


Adana Yılan Kalesi için Uyarılar :

Bu uyarıları kendi gözlemlerim ile yapıyorum.

Ayağınızda sağlam bir spor veya outdour (bot) tarzı olmalı. Sert ve keskin kayaların üzerinden – 20 dk yol yürüyeceksiniz. Terlik veya sandalet kesinlikle olmaz.Yanınıza su alın. Yol oldukça yorucu ve zaman alıyor.Tek başınıza asla çıkmayın. Araziden dolayı yaralanabilirsiniz.10 yaş altı çocuk ve 60 yaş üstü insanlar için oldukça zorlayıcı olur.

Adana Yılan kale giriş ücreti 2020 :

Yılan Kale giriş ücreti ve ya müze kart ta gerekmiyor. Sadece otopark ücreti  olarak geçen sene (2019) 5 tl ücret alıyorlardı.



Adana Yılan Kale’ye nasıl gidilir ?

Adana  Ceyhan nehrinin yanında olan Yılan Kale Misis’in kuzey doğusunda bulunuyor.  Adana’dan Ceyhan ilçesine giden araçlar ile ulaşabilirsiniz.



Adana Yılan Kale Nerede ?

Adana, Ceyhan ilçesi, Ceyhan Nehri Yanında.

Adana’nın dört bir tarafı kalelerle dolu. Adana Yılan Kale nerede?, Nasıl gidilir?  Efsanesi ve tarihi hakkında ki gezi notlarımı anlatmaya çalıştım. Tarih ve macerayı bir arada bulabileceğiniz Yılan Kale Adana’da gezilecek yerler arasında.



5.313 görüntüleme

Comments


bottom of page