top of page

Çıldır gölü Festivali ve gezilecek yerler

Çıldır Gölü Festivali ve gezilecek yerler

Doğunun doğa güzellikleri arasında kendini göstermiş ve peşine birçok doğa tutkununu takmış bir yer olmuş. Çıldır Gölü Festivali ve gezilecek yerler için turlayalım.


Uğruna festivaller, turlar, etkinlikler yaz, kış ve baharda hiç hız kesmeden devam ederken, yöre halkının zorlu coğrafyası nedeniyle çektiği zorluklar da cabası diyebiliriz.


Çıldır Gölü Gezisi ile 2 bin rakım üzeri hayatların 9 ay süren kışa hazırlıkları ile biz ziyaretçilerin festival ve turlarla bu doğanın tadını nasıl çıkardığımız ikilemini anlatmak istedim.


Çıldır Gölü hayatlarının zorluğu;

Güneş dağların ardına saklandığında, kar tüm doğayı bembeyaz yaptığında zaman duruyor. Burada yaşam hep gelecek mevsimi beklemek gibi. Kışın kısa geçen yazı, yazın uzun geçecek kışı beklemek bu. Kaçılınmaz bir döngü Çıldır Gölü için. 8 aydan fazla süren kış Çıldır Gölü insanına bu günden çok yarını için hazırlık yapmasına zorlar.


Bizler ne kadar eğlenmek ve gezmek için gitsek de Çıldır Gölü‘ne 3 ay süren yaz ayında, kışlık yakacak ve yiyecek hazırlıkları için çalışır yöresel halk.


Çıldırlı başta yemeğini ve tüm ihtiyaçlarını kışın buzlar altındaki bu gölden çıkarmak zorunda. Öyle ki daha kar yağmadan ağ atarlar göle. Kışın donduğunda ise 1 metre kadar buz delinerek ulaşılır atılan ağlara. Etrafındaki 9 köy ve Çıldır halkının geçim kaynağıdır. Hayvancılık başta olmak üzere  yaz kış Çıldırın etrafındadır yaşam.


Yazın ise rengarenk kır çiçekleriyle süslenen Çıldır Gölü bir tatil cenneti haline dönüyor. Doğu Anadolu‘nun Van Gölü’nden sonra ikinci büyük gölü olarak yaz kış yerli ve yabancı turizmin hizmetinde.

Tarihle dolu bu bölgede Müze Kartınız yanınızda bulunsun.

Çıldır Gölü Festivali 2019;

Her yıl Temmuz ayında düzenlenen Uluslararası Çıldır Göl festivali bu yıl ise 18. olarak 20-22 Temmuz 2019’da düzenlenecek. Ardahan’a bağlı Uluslararası Çıldır gölü Festivali için Türkiye ve Dünyanın birçok yerinden doğa ve özellikle kamp sevenlerin ilgi odağı olmuş durumda.



Her yıl Çıldır Sancağı tarafından organize edilen Çıldır Gölü Festivali  bu yılda 18. Uluslararası Çıldır Gölü Festivali ve Aşık şenlik Anma Paneli adı altında büyük bir coşku ve rekor katılımla yapılması bekleniyor. Tarihi Akçakale adasında Çıldır Belediyesi ile Çıldır Dernekler Federasyonun ortaklaşa organizesi ile gerçekleştirilen festivale yine binlerce ziyaretçinin katılması bekleniyor.


Yöresel ve ulusal sanatçıların yer aldığı Çıldır Gölü Festivali’nde fotoğraf sanatçılarının, gezginlerin, kamp sever ve karavan ile gezenlerin şimdiden programlarına aldığı bir yer olmuş.

Son yıllarda Doğu Eksper terini ile bir günde gidilen Çıldır’da doğayı yaşamak için zaman ayırın derim.

Çıldır Gölü Hakkında Bilgiler;

Yüz binlerce yıl önce Çıldır Ovasındaki bir çukurun lavlarla kapanması sonucu oluşan göl 2000 rakımdadır. Kanuni zamanında Osmanlı topraklarına katılan Çıldır günümüzde çokta gelişmemiş.


Türkiye’nin Gürcistan ve Ermenistan’a komşu illeri Ardahan ve Kars arasında bulunan, 124 kilometrekare alanı ile Doğu Anadolu Bölgesinin Van’dan sonra en büyük ikinci gölü olan Çıldır Gölü’nün çevresi, son yıllarda yapılan tarımsal ve turizm yatırımlarıyla büyük gelişmeler göstermiş.


Çıldır Gölü Festivali ve Turizm;

Kış mevsiminde yüzeyi 50 cm. buzla kaplanan ve bu nedenle Eskimo usulü balık avcılığı ile atlı kızak gezintileri düzenlenen Çıldır Gölü kenarında inşa edilen tesisler, tekne turları ve doğal plajlar, gölün kıştan sonra da yaz turizmine büyük katkı sağladı. Tatlı su özelliğiyle dikkatleri üzerine çeken ve bölge halkının yanı sıra tatilcilerin de ilgisini toplayan Çıldır Gölü, şimdilerde Ege ve Akdeniz sahillerini aratmıyor.


En derin noktası 42 metre olan deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikteki, Çıldır Gölü’nde serinlemek isteyenler, özellikle hafta sonları göl kenarına akın ediyor. Göl kıyısındaki mesire alanında piknik yapan vatandaşlar, serinlemek için de kendilerini suya bırakıyor.


Çıldır Gölü’nde neler yapabilirsiniz?

Buranın yaz kış balıkçıları  ile ikna edebilirseniz balığa çıkabilirsiniz.Göl kenarlarında bir kaç tane balık lokantası var, tavsiye ederim.Kışın göl üzerinde atlı kızaklar ile gezebilirsiniz.Çadır kurabilir burada birkaç günde olsa yaşayabilirsiniz.Bol bol fotoğraf çekin derim. Yaz kış doğanın görselliğini belgeleyin.

Çıldır Gölü‘nde tüm Doğu Anadolu’da olduğu gibi hayvancılık ön planda olduğu için yöresel lezzetlerini de tatmadan gelmeyin. Özellikle kurutulmuş kaz etinin tadına bakın derim. Ben Kars’ta asker arkadaşımın evinde yemiştim. Enfesss…..


Çıldır Gölü’nde ne yenir?

Ardahan ve Kars‘ın bir çok yöresel lezzetleri var ancak ben Çıldır Gölü gezisinde göle özel sarı balık dedikleri Sazan balığı yemiştim. Göl çevresindeki bir çok yöresel lokantada bu balığı bulmak mümkün. Genelde yağda kızartarak yapılsa da farklı pişirilmiş türleri de var.


318 görüntüleme

댓글


bottom of page