top of page

Viyana Gezi Rehberi

Viyana Gezi Rehberi ile Viyana'da gezebileceğiniz yerler ayrıca Viyana için bir gezi rotası bulabilirsiniz.

Akılda kalıcı bir vals müziği gibi, Viyana kalbinizin daha hızlı atmasını sağlıyor.Müzik ve müzelerden çok daha fazlası olan bu görkemli şehir sürekli kendini yeniliyor . Modern sanat ve canlı gece hayatı, büyük konser salonları ve barok mimari olarak günümüz Viyana'sı imparatorluk Sarayı ve onun ihtişamı ve ihtişamın ortasında görkemli parklar ve saraylar romantizm ve kolay yaşam havasına sizi sürüklüyor . Baştan çıkarıcı bir cazibe bir anda rahatlatıcı bir ortama dönüyor ve hiç zorlayıcı bir yanı yok.



Viyana gezimiz öncesi bilinmesi gerekenler :

  • Para birimi Euro (€)

  • Dil   Almanca

  • Vizeler

 Genellikle 90 güne kadar konaklamalarda (veya AB vatandaşları için) gerekli değildir;Schengen vizesine ihtiyacı vardır.

  • Para

  ATM'ler yaygın olarak bulunmaktadır. Ekonomik otellerde veya orta kademe restoranlarda bütçede kredi kartları her zaman kabul edilmez. Barlar ve kafeler genellikle sadece nakit kabul eder.

  • Cep telefonları

  Telefonunuzu Avusturya'da kullanma ve özellikle veri için dolaşım ücretleri konusunda servis sağlayıcınıza danışın.

  • Zaman

  Orta Avrupa Saati (GMT / UTC artı bir saat)

  • Tüyo

Restoranlar ve kafeler genellikle ipuçları veriyor; kahve veya bira alırken daha küçük faturaları toplayın (en yakın 50 sent veya avroya) ve tam yemekler için faturaya% 5 ila% 10 ekleyin. Bir taksi sürücüsü yaklaşık% 10 ekstra bekliyor. Bir otel çalışanına ve görevlilere iyi bahşiş verirseniz size epey yardımcı oluyorlar.

 

Viyana'ya varış

Viyana Uluslararası Havaalanı Şehir Havaalanı Treni (CAT; € 11, 15 dakika) havaalanından her 30 dakikada bir 06:00'dan 23:39'a kadar 365 gün kalkmaktadır. Daha ucuz ama daha yavaş S7 banliyö treni (4,40 €, 25 dakika) saat 4.48'den 30 dakikada bir çalışır.

Havaalanından Wien-Mitte'ye 12.18'e kadar. Bir taksi için 25 ila 50 € ödeme yapabilrsiniz.

Wien Hauptbahnhof Stephansdom'un 3 km güneyinde yer alan Viyana'nın ışıldayan yeni ana tren istasyonu, tüm uluslararası trenlerin yanı sıra Avusturya'nın tüm eyalet başkentlerindeki trenlerin yanı sıra birçok yerel ve bölgesel trenle de gidebillirsiniz.. Merkeze U-Bahn hattı 1, D ve O tramvayları ve 13A ve 69A otobüsleri ile bağlıdır. Merkeze taksi maliyeti yaklaşık 10 €. Tüm istasyonlar genellikle gece geç saatlerde güvenlidir ve iyi bağlantılara sahiptir.

 

Gezinme

 

U-Bahn

Hızlı, konforlu ve güvenli. Trenler pazartesiden perşembeye 05:00 ile gece yarısı arası ve sürekli olarak Cuma günleri 05:00 ile Pazar gece yarısı arası. Biletler makinelerde satılıyor . Biletleri binmeden önce doğrulayın.

 

Tramvay

Daha yavaş ama daha keyifli. Rotaya bağlı olarak, tramvaylar saat 5.15'den gece yarısına kadar

11.45 pm. Biletleri kiosklardan veya şoförden satın alın (daha pahalı). Binerken biletleri doğrulayın.

 

Otobüs

Ziyaretçiler için birkaç yararlı rota ile güvenilir, ve dakik. Biletleri şöförden alabilirsiniz ,biletleri doğrulamayı unutmayın.

 

Gece Otobüsü

Özellikle dış alanlar için kullanışlıdır; her 30 dakikada bir 12.30'dan 05.00'e kadar çalışır. Ana

duraklar Schwedenplatz, Schottentor ve Kärntner Ring / Oper'da bulunmaktadır.

 

Bisiklet

Şehrin her yerinde 120'den fazla Citybike Wien bisiklet paylaşım standı bulunmaktadır.




Viyana'da ne yapmak gerekiyor ?

Mutlaka bu şehire gelmişken yapılması gereken , gezilmesi ve görülmesi gereken noktalar var . Sizlere önce bu yerler hakkında bilgi vericem .

  • Naschmarkt' Viyana gezinizde mutlaka uğramanz gereken bir nokta mutfak dünyasında yolunuz buraya düşmesi gerekiyor .Hafta içi her gün dev Naschmarkt'ın tezgahları taze meyve ve sebzeler, baharatlar, etler, peynirler, zeytin, fındık ve pişmiş ürünlerle dolup taşıyor. Yemek için çok sayıda kafe ve restoran var, ancak gittiğinizde örneklemek daha da eğlenceli olabilir. Cumartesi günleri büyüyen bir bit pazarı her türlü hazineyi vaat ediyor .Oraya erken gidin çünkü iyi ve ilginç eşyalar erken başkasının oluyor .

  • Viyana Kafeleri efsanevi bu viyana kafelerinde mutlaka kahve menüsünün içine dalın . Viyana kahve evleri, temel, basit de gelebilir size fakat burda bir o kadar da asalet de bulunuyor. Benim en sevdiğim Café Sperl sofistike bir havası var. Birçok kfe uzun edebi çağrışımları vardır. Kahve içmek neredeyse Viyana'da bir sanat formudur; mesela bir Melange seçin(köpüklü sütlü kahve); bir Kleiner veya Grosser Brauner (krema ile büyük veya küçük kahve); bir Einspänner (krem şanti ile mocha); bir Fiaker (brendi ile mocha). . .tabiiki seçim size kalmış .


  • Viyana Sarayları Şimdi zamanı geriye almak gerekiyor o yüzden saatlerimizi geriye sarıcaz Hofburg'daki imparatorluk zamanlarına geri sarın ve Viyana toplumunun sevgilisi olan 19. yüzyıl Habsburg İmparatoriçesi Sisi'nin bu görkemli saray dairelerinde nasıl yaşadığını görün. Trajik hayatı 1898'de aniden sona eren Viyana’nın “Prenses Diana” figürü için parıldayan her şeyin altın olmadığını keşfedin.

  • Viyana Şnitsel Viyana Gezi Rehberimizde tabiiki mutlaka tadmanız gereken şnitsel . Figlmüller'deki dünyanın en büyük Viyana Şnitseline dikkat et. Bu küçük, sözde klasik restoran her zaman kalabalık ve biraz turistik. Ama efsanevi şnitzeller o kadar büyük olduğunda kimin umrunda bu kadar sıra beklemek ? Yemeğinizin yanında bir G’spritzter (beyaz şarap spritzer) oldukça iyi gidiyor.Dolu iseler, yakındaki Lugeck'i deneyin.


  • Mariahilferstrasse'nin yan sokaklarında perakende terapilerine katılın.Şık Neubau bölgesindeki şehrin genç moda tasarımcılarının nabzını tutabilirsiniz ; MAK (Uygulamalı Sanatlar Müzesi) butikinde ev mobilyası fikirleri toplamak; sonra fotojenik yiyeceklerin durduğu hareketli Naschmarkt'ta piknik yapmak için alışveriş yapmak bir bir ziyafettir.

  • Viyana Woods (Viyana Kırsal Alan ) Vienna Woods'ta dolaşın ve bazı yerel şarapların tadına bakın. Dünya başkentlerinin çok azı şehir sınırları içinde şarap yetiştiriyor. Viyana'nın eteklerinde romantik şarap yetiştiren köylerdeki şirin Heurigen (şarap tavernaları) ziyareti her zaman keyifli bir gezi yapar. Viyana manzarasını yakalamak için kameranızı hazır tutun .

  • Kuchen mit Schlag (Viyana krem şanti ve pastalar ) Kalorileri unutun ve “Kuchen mit Schlag” ın tadını çıkarın. Viyana pasta ve krem şanti cenneti. Müthiş bir Gooey Gâteaux seçimi ile karşı karşıya kaldığında düz ve dar kalmak zor. En popüler pastalardan bazıları Mozarttorte ve Esterhazytorte'dir. Sonra Mohr im Hemd (şekerleme soslu sıcak çikolatalı paasta) ve elbette her yerde bulunan Apfelstrudel (Elmalı Tart ) olarak bilinen yapımında ilahi bir uzmanlık vardır. Dışarda biraz kuyruk bekleyebilirsiniz ama inanın buna deyiyor .


  • Ringstrasse'de bir tramvay yolculuğu yapın. Ortaçağ kentini çevreleyen destansı bulvarın tam bir devresi için Ring Tramvayı kullanın, saraylar, parlamento binaları ve büyük otellerin anıtsal bir çeşitliliğini geçerek dolaşın. Gündüz veya gece sizi büyüleyecek birçok yapı muhteşem bir şekilde aydınlatıldığında sizi fazlası ile etkileyecek.

  • Viyana Noel Pazarları Noel pazarlarının büyülü atmosferini içinize çekin. Parıldayan ağaçların ve karla kaplı ahşap kulübelerin kışın harikalar diyarının ortasında Noel hediyeleri, süslemeler ve ustaca oyulmuş beşikler arayın. Noel çoraplarınızı satın aldıktan sonra, Glühwein (sıcak şarap) ve sıcak zencefilli kurabiye veya Lebkuchen için pazar tezgahlarını toplayın. En ünlü Noel pazarı olan Christkindlmarkt, ve Rathausplatz.

  • Schönbrunn Sarayı labirentinde kaybolun. Viyanalıların en sevdikleri oyunları olan Schönbrunn'un muhteşem resmi bahçelerinde dolaşmak. Bu devasa park Monako Prensliği'nden daha büyük. Sevimli kutup ayıları ve pandaları ve Maria Theresa’nın saray içindeki büyük daireleri ile bir köşeye sıkışmış dünyanın en eski hayvanat bahçesini kaçırmayın.

  • Neubau'daki bir kafenin kaldırım masalarındaki yaratıcı kalabalığa karışın. Öğleden sonra, yuvarlak gölgeler ve bir çeşit kenarlıklı şapka giyip Viyana'nın 2015'te yaya bölgesinde yeni olan Mariahilferstrasse'nin yan sokaklarındaki birçok kafeden birinde şarap, kahve veya çay yudumlayın. Galerilerde biraz sanat yapın ve mahallenin birçok bölgesindeki yerel ve uluslararası modaya göz atın.

  • Wülstelstand'da Viyana sosisleri yiyin. Onlar şehrin her yerinde ve yerel Wurst spesiyalitelerinden birini örneklemeden Viyana'dan ayrılmamalısınız. Baharatlı bir Debreziner veya klasik Frankfurter'a hayır demeyin .

  • Viyana Klasik Müzik Viyana demek klasik müzik demek , Mozart'tan müzikal çılgın çocuktan Viyana valsinin krallarına kadar dünyanın önde gelen müzik şehirlerinden birinin olağanüstü mirasını bir araya getiriyor. Kendinizi mutlaka bu konserleerin birisine katılarak notalar arasında kaybomayı deneyin .

Viyana Gezi Rehberimizde biraz da şehrin mimari özeliklere bakalım .


Viyana’nın Sanatı ve Mimarisi

Çok az şehir Viyana’nın mimari zenginlikleriyle eşleşebilir. Gerçekten de, tüm şehir merkezi, binalarının olağanüstü çeşitliliği ve kalitesi nedeniyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Alanı ilan edildi.

  • Erken Mimari

Michaelerplatz ve Hoher Markt'daki Römer müzedeki Roma kalıntıları dışında Viyana'nın en eski mimarisinden çok az şey var. Az sayıda bina Romanesk özellikleri de korumaktadır. Bu dönemin tipik yuvarlak kemerleri, kalın duvarları ve küçük pencereleri 13. yüzyılda çoğunlukla Ortaçağ Gotik tarzıyla değiştirildi. Bunun en güzel örneği şehrin en eski kilisesi olan Ruprechtskirche'dir.

  • Gotik: 1150–1550

Fransa'dan ithal edilen Gotik tarz, inşaatçıların duvarları daha ince ve daha uzun yapmalarını sağladı. Diğer Gotik özellikler arasında sivri kemerler, hassas taş işçiliği oymaları, uçan payandalar (binayı desteklemek için serbest duran dış sütunlar) ve yeni kazanılmış çapraz tonoz ve fanlı tonoz tekniklerini kullanarak özenle inşa edilmiş tavanlar vardı.

Maria am Gestade Kilisesi'nin karmaşık telkari çalışmaları ve muhteşem Stephansdom'un yükselen oranları hem Gotik tarzın ders kitabı örnekleridir.

  • Rönesans: 1550–1650

Rönesans tarzı ilk olarak, Floransa, İtalya'da, antik Yunan ve Roma tasarımının belirli yönlerinin bilinçli bir canlanması olarak, dekorasyon tarafından canlandırılan geometri ve düzenliliğe vurgu ile geliştirildi. Simetri, orantı ve klasik bir sütun, lento, kemer, kubbe ve niş “kelime hazinesinin” kullanımı bu mimari stilin temel özellikleridir. Şaşırtıcı bir şekilde Viyana'da çok az Rönesans binası var. Şehir sık ​​sık bu süre zarfında saldırı altında, bu nedenle surları güçlendirmek için değerli inşaat malzemeleri kaynakları kullanıldı. Güzel örnekler Stallburg, Schweizertor ve Franziskanerkirche'nin çarpıcı kıvrımlı cephesini (iç mekan Gotik, Rönesans ve barok tarzların bir karışımıdır) içerir.

  • Barok ve Rokoko: 1650-1800

Viyana, barok saraylarının ve kiliselerinin ihtişamıyla ünlüdür. Bu Viyana’nın altın çağıydı ve barok, nihayet tekrarlanan savaşların ve işgallerin mali yüklerinden kurtulan ve benzeri görülmemiş bir bina çılgınlığına girişen Habsburgların tercih edilen stili oldu. İtalya, Barok tarzı Rönesans mimarisinin klasik temel kurallarını, duygulara hitap eden daha teatral bir şekilde kullanarak değiştirdi. Karşı Reform ile birlikte çalışan barok tarz, Katolik Kilisesi'nin ve Habsburg yöneticilerinin zenginliğinin ve gücünün de altını çizdi. Barokun temel özellikleri, büyük kıvrımlı çizgilerle zenginleştirilmiş klasik formlar, coşkulu süslemelerdir ve oyma (genellikle yaldızlı, sıva veya mermerde), anıtsal tavan freskleri, dramatik bir renk, ışık ve gölge kullanımı ve ayrıca trompe löoe gibi yanıltıcı etkiler.

Rokoko tarzı, 18. yüzyılın başlarında, çok miktarda yaldızlı sıva ve parlak renkli freskleri içeren barokun daha süslü, blousey bir versiyonu olarak gelişti. İmparatoriçe Maria Theresa'nın favori stili buydu, bu yüzden Avusturyalı rokoko bazen “geç barok Theresian stili” olarak anılıyor. Karlskirche, Viyana mimarisini inşa eden Avusturyalı mimar Fischer von Erlach tarafından tasarlanan Viyana'nın barok hazinelerinin taç mücevheri. Schönbrunn Sarayı ve Prunksaal - Avusturya'nın en iyi laik barok örneği - Nationalbibliothek'te.Belvedere Sarayı, Schwarzenberg Sarayı ve St. Peter Kilisesi - hepsi etkileyici barok yapılar halefi Lukas von Hildebrandt tarafından yaratıldı. Şehrin en güzel rokoko iç mekanlarını görmek için Schönbrunn Sarayı'nı ve Bilimler Akademisi'ni ziyaret edin.


  • Biedermeier: 1815–50

Viyana “Biedermeier” olarak bilinen yeni bir burjuva kültürü, 1815'te Napolyon Savaşları ve Viyana Kongresi'nden sonra ortaya çıktı. Bu, sadece mimariye değil, aynı zamanda iç tasarıma ve görsel sanatlara da damgasını vurdu. Jugendstil ve Ayrılık Biedermeier stilinin temel özellikleri tasarımın sadeliği, zarafeti ve işlevselliğidir.

Viyana Biedermeier mimarisinin muhteşem örnekleri arasında Stadttempel ve Dreimäderlhaus sayılabilir.

  • Tarihselcilik (Neoklasisizm): 1800–80

1848 Devrimi'nin ardından gücünün zirvesinde, genç İmparator Franz Josef, Napolyon III’ün Paris'in radikal değişimini üst seviyeye çıkarmaya başladı. Avrupa'nın en ünlü mimarlarını Viyana'nın tarihi şehir merkezinin veya Innere Stadt'ın tam kalbinde muhteşem bir yeni bulvar oluşturmaya davet etti. Olarak bilinir Ringstrasse, onu bombalayan imparatorluk binaları için bir vitrin haline getirdi.

O zamandaki moda stil neoklasizmin bir versiyonuydu Viyana'da “Tarihselcilik” olarak biliniyordu. Bu, barok ve rokoko mimarisinin telaşlı karmaşıklıklarına karşı bir tepki ve geçmişin saf klasikliğine geri dönüştü. Tarihselcilik, temiz, zarif çizgiler, denge ve simetri ve neoklasik motif ve sütunların kullanımı ile karakterize edildi. Ringstrasse'deki Viyana Tarihçiliğinin tipik örnekleri arasında Burgtheater, Kunsthistorisches Müzesi (KHM) ve İtalyan neo-Rönesans tarzını özetleyen Naturalhistorisches Müzesi (NHM) sayılabilir. Parlamento Binası, sütunları ve heykelleri ile Yunanlı bir Tarihçilik yorumunu çağrıştırıyor .Yunan filozoflarının ayrıca Ringstrasse boyunca, Votivkirche ve Neues Rathaus dahil olmak üzere birkaç ince neo-Gotik yapı vardır.

  • Jugendstil & Secession: 1880–1920

1900 yılında Viyana'da gelenek ve modernliğin çarpışması, sanatlar için alışılmadık derecede verimli bir iklim yarattı. Mimarlar neoklasisizm tarafından kısıtlanmış hissediyorlardı, ancak temiz çizgileri ve zarif stilleri çekici buluyorlardı. Art Nouveau hareketi Avrupa'nın diğer bölgelerinde ortaya çıktıkça, Viyana “Jugendstil” (Genç Stil) olarak bilinen kendine özgü versiyonunu ortaya çıkardı. Stilin klasik özellikleri arasında basit, fonksiyonel çizgiler; organik, akan motifler (genellikle çiçekler, alevler, dalgalar veya akan saçlar); demir, sıva ve vitray kullanımı.

1897'de Klimt, Wagner, Olbrich ve Hoffman liderliğindeki Secession adlı ikonoklastik bir kıymık grubu kuruldu. Bu benzersiz Viyana tarzı, Jugendstil'in daha dekoratif yönlerinden bazılarını çıkardı, bunun yerine işlevselliğe ve geometriye odaklandı.Viyana'daki tarzın en güzel örnekleri arasında ikonik Bölünme Binası, Wagner’in Pavyonları, Postsparkasse, Majolikahaus ve Loos’un Amerikan Barı sayılabilir.

  • Modern mimari

Savaş sonrası yıllar, Avusturya askeri yenilginin ve ekonomik durgunluğun göz ardı edilmesiyle başa çıkmaya çalışırken Viyana'da yalın bir mimari döneme işaret ediyordu. Bununla birlikte, 1970'lerin ve 80'lerin başlarında, oldukça yaratıcı bazı yapılar oluşturmak için yeni nesil mimarlar ortaya çıktı. Aralarında önde gelen, çok renkli KunstHausWien, Hundertwasserhaus ve Fernwärme yakma fırını modern şehir manzarasını aydınlatan eksantrik deha Friedensreich Hundertwasser'dı. Hundertwasser bin yılın başında öldü, ancak bu yaratıcı eğilim 21. yüzyıla kadar devam etti. Tek bir stil baskın değildir, ancak cam ve çelik kullanımı yaygındır. Yenilikçi Gasometer geliştirme ve Hans Hollein’in

UNESCO tarafından korunan Innere Stadt'ın (şehir merkezi) tam kalbindeki tartışmalı Haas Haus, ilginç modern tarzın dikkate değer örnekleridir.


Viyana Gezi Rotası

Şimdi başlayalım gezimize .

Viyana şehrini gezerken size başlangıç noktası ile bitiş noktası belirledim , böylelikle yürüyüş parkuru yapacağımız bu gezimizde isterseniz otobüs veya tramvay da kullanabilirsiniz.


1 - Viyana Devlet Operası ( Opernring 2, 1010 Vienna, Austria )

Oxford'un dünya üniversiteleri arasındaki yeri neresiyse, bu prestijli operanın da dünya operaları arasındaki yeri orasıdır. İster temsillerden birini de izleyin, isterseniz sadece mimarisini incelemek ve tarihsel dokusunu görmek için uğrayın; ancak kesinlikte ziyarete değer bir yer olduğunu unutmayın .


Bilet satışı:

Pzt - Cum: 9:00- Performans başlamadan 2 saat önce

Cts - öğlen : 09:00 - 17:00

Tatiller: kapalı


Gişe Operngasse 2 köşesinde bulunmaktadır. Performans biletleri çevrimiçi olarak resmi sitede rezerve edilebilir. https://www.wiener-staatsoper.at/

Rehberli turların saatleri değişmektedir, kesin saatler ve tarihler için resmi web sitesindeki programı kontrol edin.

Hem opera hem de müzenin rehberli turlarının fiyatları:

Yetişkinler: € 9

Büyükler (65+): 7 €

Çocuklar, öğrenciler (en fazla 27): 4 €

Burayı gezdikten sonra fotografta gözüken binanın sağ tarafında heykeli sol tarafınıza alırsanız yuruyus mesafesınde yolun karşısında göreceğeniz .


3 dk yürüyüş mesafesi fotografta gözüken binanın sağ tarafında heykeli sol tarafınıza alırsanız yuruyus mesafesınde yolun karşısında göreceğeniz .


2- Café Sacher ( Philharmonikerstraße 4, 1010 Vienna, Austria )

Viyana'nın tam merkezinde yer alan ve orijinal Sacher turtası yiyebileceğiniz bu kafeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.


Bmekan 200 yıldır Sacher turtası yapmakta olup zengin bir tarihe sahiptir. Her ne kadar yıllar geçtikçe turistle dolup taşsa ve fiyatları biraz artsa da, mekan özgün atmosferini hala korumaktadır. Mükemmel Sacher turtası dışında sunulan yemekler ise bazen gerçekten güzel olabilirken bazense Viyana'daki herhangi bir kafede yiyebileceğinizden farksızdır.


3 dk yürüme ( Sacher Kafeyi sağ tarafınnıza alın ışıklardan karşıya gecince küçük meydan )


3 - Albertina Müzesi ( Albertinaplatz 1, 1010 Vienna, Austria )

Albertina Müzesi Avusturya'nin baskenti Viyana'nin önemli sanat müzelerinden biridir. 65.000'den fazla çizimin yanı sıra ağaçbaskı, taşbaskı ve gravür gibi tekniklerle yapılmış bir milyondan fazla baskı eseri ve bir o kadar da modern grafik çalışmalardan oluşan koleksiyonu ile dünyanın en geniş ve en önemli grafik eser koleksiyonlarından birine sahiptir.



2 dk yürüme mesafesinde Albeertina Müzesini sol tarafınıza alıp yürüyün sağ tarafta sokağın içinde


4 - Tiyatro Müzesi

Güzel bir binada yer alan bu müze, tiyatroların perde arkasında yaşananlara dair genel bir bakış sunuyor. Ayrıca burada, kusursuz bir tiyatro oyununun ortaya çıkmasında önemli rol oynayan yüzlerce kostüm ve sahne aksesuarı sergileniyor. Serginin öne çıkan koleksiyonlarından biri de kukla koleksiyonudur.


2 dk yürüyüş mesafesinde sol caddeden yürürsek


5 - Augustinian Klisesi

Viyana'daki Augustinian Kilisesi, Josefsplatz'da, Viyana'daki Habsburg hanedanlığının kış sarayı olan Hofburg'un yanında bulunan bir kilise kilisesidir. Başlangıçta 14. yüzyılda Habsburgs imparatorluk mahkemesinin parish kilisesi olarak inşa edilen uyumlu Gotik iç mekan 18. yüzyılda eklendi. Kilise ve cemaatin resmi adı St. Augustin'dir, ancak yerel olarak Augustinerkirche olarak adlandırılır.


4 dk yürüyüş mesafesinde aynı cadde üzerinden devam edicez ve büyük bir meydana çıkıcaz burda

5 - Aziz Mikâil Kilisesi

Aziz Mikâil Kilisesi, Viyana, Avusturya'da bulunan en eski kiliselerden ve geriye kalan az sayıdaki Romanesk yapıdan biridir. Mikâil'e adanan kilise, Innere Stadt ilçesindeki Michaelerplatz meydanında ve Hofburg İmparatorluk Sarayı'nın Aziz Mikâil Kapısı karşısında yer alır. Sekiz yüzyıllık tarihi boyunca Romanesk ve Gotik gibi çeşitli mimari tarzları barındırmıştır. 1219-1221 yılları arasında Avusturya Dükü VI. Leopold tarafından yaptırıldığı düşünülen kilisenin açılış tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte mevcut hâlini aldığı 1792 yılı bilinen en eski tarihtir.


Aynı meydanda hemen klisenin ön cephesinde yer alan


6 - Michaelerplatz

Küçük meydan, İmparatorluk Sarayı'ndaki Michaelertrakt kanadının giriş kapısı olan neo-Barok Michaelertor tarafından gözden kaçırılıyor. Ayrıca Viyana'daki en eski kiliselerden biri olan Michaelerkirche'ye ev sahipliği yapmaktadır. Ortaçağ kalıntılarını açığa vuran meydanın ortasındaki arkeolojik siteyi kaçırmayın.


4 dk yürüyüş mesafesinde aynı cadde üzerinde devam edicez meydanın binanın ön cephe bakan kısmı değil , araçların geçtiği faytonların geçtiği caddeden yürüyücez.


7 - Café Central

Café Central, Viyana, Avusturya'nın Innere Stadt'ın ilk bölgesinde bulunan Herrengasse 14'te yer alan geleneksel bir Viyana kafesidir. Kafe, bugün mimar Heinrich von Ferstel'den sonra Palais Ferstel adı verilen eski Banka ve Stockmarket Binası'nın zemin katını kaplıyor.



10 dk yürüyüş mesafesinde kafe central sağ tarafınıza alıp yürüme mesafesinde ana caddeye geldiğinizde parkın içinde yer alıyor.


8 - Votiv Kilisesi

Votiv Kilisesi Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Ringstraße'de bulunan Neo-Gotik kilise. İmparator I. Franz Joseph’in kardeşi Ferdinand Maximilian'ın çağrısı üzerine kardeşinin silahlı bir saldırıdan kurtulduğu için Tanrı’ya bir minnet amacı ile halka çağrı yaparak kilisenin inşası için halktan para toplanmışdır. Bu çağrıya yaklaşık 300 bin vatandaş uymuş ve kilise inşası için bağışta bulunmuştur.1854 yılında proje yarışması açılmış ve 75 proje arasından henüz 26 yaşında genç bir mimar olan Heinrich Ferste’in projesi seçici kurul tarafından beğenilmişdir.


8 dk yürüyüş mesafesinde votif klisesi sağımıza alırsak


9 - Viyana Belediye Binası

Rathausplatz'da yer alan bu neo-gotik yapı 1883 yılında inşa edilmiştir ve Viyana siyasi hayatının kalbidir. Viyana Belediye Başkanı'nın ikametgahı ve ayrıca halka açık etkinliklerin düzenlendiği önemli bir yerdir.

Ayrıca, içerisinde Viyana Şnitzel veya Elma Strudel gibi geleneksel Viyana yemeklerinin tadına bakabileceğiniz bir restoran da bulunmaktadır.

Binaya giriş ücreti yoktur ve ücretsiz rehberli turlar organize edilmiştir, ancak bunlar yalnızca Almanca'dır. Bunun yerine çok dilli bir sesli rehber de tercih edebilirsiniz.

Noel döneminde Belediye Sarayı önünde Noel pazarları bulunmaktadır. Sık sık kalabalık olsa da burada bir paten pisti de yer alıyor. Bütün alan aydınlatılmış, güzelce dekore edilmiştir ve bu bayram atmosferini her karışında hissedebilirsiniz.


4 dk yürüyüş mesafesinde Belediye binasını arkamıza alırsak karşımızdaki park .



10 - Rathauspark


Viyana belediye binasının hemen önünde bulunan bu park, yıl boyunca burada gerçekleşen birçok kültürel etkinlik ile ünlü.Noel sezonunda Viyana'yı ziyaret ediyorsanız, Noel dekorasyonlarından sıcak şaraplara ve geleneksel Alman sosislerine kadar her şeyi satan tezgahlarla dünyanın en güzel Noel pazarlarından birini kaçırmamalısınız. Bütün park güzelce dekore edilmiş ve ağaçlar çeşitli renklerde aydınlatılmış.



4 dk yürüyüş mesafesinde parkın hemen karşısında

11 - Avusturya Ulusal Tiyatrosu

Aslen K.K. olarak bilinen Burgtheater. Tiyatro an der Burg, daha sonra 1918'e kadar K.K. Hofburgtheater, Viyana'daki Avusturya Ulusal Tiyatrosu, en önemli Alman dili tiyatrosu ve dünyanın en önemli tiyatrolarından biridir.


Burgtheater 1741'de kuruldu ve Viyana nüfusu tarafından "die Burg" olarak biliniyor; az çok düzenli üyelerden oluşan tiyatro şirketi, Burgtheater performanslarına özgü geleneksel bir stil ve konuşma yarattı.


6 dk yürüyüş mesafesinde tiyatro binasını sol tarafınıza alın sağ tarafınızda


12 - Avusturya Parlamento Binası

İmparatorluk Konseyi toplantıları için inşa edilen bu görkemli saray, 13 hektarlık bir alana yayılan Viyana'nın en büyüklerinden biridir. Avusturya Parlamentosu'nun koltuğunun yanı sıra her Avusturya devlet başkanının yemin edileceği yer olarak da hizmet vermektedir.

1883 yılında tamamlanan bina, mimar von Hansen tarafından tasarlanmıştır. Eşsiz tarzını, Atina'daki Erechteion Tapınağı'ndan modellenen dekoratif heykellerin yanı sıra giriş üzerinde de görülebilen antik Yunan mimarisinin ağır etkisine borçludur. Yunanistan'ın demokrasinin doğduğu yer olarak kabul edildiğinden, bunun derin bir sembolik anlamı var.

2017'den beri bina bakımda.


4 dh yürüyüş mesafesinde ise Parlamento binasının tam karşısında


13 - Volksgarten Parkı


Hofburg yolunda, 1820'lere uzanan bu güzel halk parkına bir göz atmayı unutmayın. Bir sürü koltuk barındıran bu huzur vahası, kentin telaş ve gürültüsünden büyük bir saklanma mekanı yaratıyor. Rengarenk çiçek tarhlarında dolaşın, manikürlü desen ve tasarımlara hayret edin ve gül bahçelerinde kaybolun.


Parkın içinde ayrıca 2 adet heykel bulunuyor .

Heldenplatz Heykeli


Bu kamusal alana iki görkemli binicilik heykeli hakimdir - Savoy Prensi Eugene ve Arşidüklü Charles.

Tarih boyunca Hitler'in Anschluss'ı duyurması da dahil olmak üzere bir dizi önemli olaya tanık oldu. Şimdi Hofburg Sarayı'nın geniş kompleksini keşfettikten sonra dinlenebileceğiniz mükemmel bir mekandır.


Heykeleri geçtikten sonra karşınızda


14 - Neue Burg

Hofburg Sarayı'nın bir parçası olan Neue Burg, üç müzeye ev sahipliği yapıyor - Silah ve Zırh Koleksiyonu, Eski Enstrümanlar Koleksiyonu ve Türkiye'den arkeolojik eserler barındıran Ephesos Müzesi. Binanın kendisi oldukça etkileyici - Neoklasik mimariye hayret ediyor ve Avusturya tarihinin önemli isimlerini gösteren çok sayıda heykel görüyor.


6 dk yüüyüş mesafesinde binayı arkanıza alın sağ tarafta bir geçiş var ordan devam edin


15 - Swiss Gate

1552 yılında inşa edilen kapı, İmparatorluk Hazinesi'ne ev sahipliği yapan Hofburg İsviçreli Kanadının girişi olarak hizmet vermektedir. Pietro Ferrabosco tarafından Rönesans tarzında tasarlanmıştır. Kapıya İmparatoriçe Maria Theresa'nın altındaki imparatorluk sarayı koruyan İsviçreli Muhafız adını verdi.


2 dk yürüyüş mesafesi ile varacağınız nokta hemen kapıyı geçince karşınızda kalıcak .


16 - Hofburg İmparatorluk Sarayı

Hofburg İmparatorluk Sarayı, Avusturya'nın Viyana şehrindeki tarihi saray.

Başta Habsburg hanedanlığı olmak üzere Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun birçok önemli kişisine ve hanedanına ev sahipliği yapmıştır. Hofburg Sarayı daha çok kışlık malikane olarak kullanılırken Schönbrunn Sarayı yazlık olarak tercih edilmiştir. Sarayda 4.659.852 tane tarihi eser vardır. Fransız Kraliçelerinden Marie Antoinette Hofburg Sarayı'nda dünyaya gelmiştir. Bu saray 1654 yılında yaptırılmıştır.


6 dk yürüyüş mesafesi İmparatorluk sarayını arkanıza alın karsıdaki caddeye doğru yürüyün , araç trafiğine kapalı olan sokak sizi


17 - Graben Caddesi

Bu meşhur Viyana alışveriş alanının tarihi, Roma İmparatorluğu zamanında burada şehri koruyan uzun bir hendek olduğu kadar eskiye dayanıyor. 12. yüzyılda bölge yerleşim alanına dönüştürülmüş ve böylelikle Graben gerçek bir cadde haline gelmiştir. Daha sonra bir pazar sokağı olarak kullanılmış ve 18. yüzyılın sonunda bir moda bölgesi olmuştur. Bugün, yayalara ait bir cadde olan Graben Caddesi, Viyana'nın en popüler bulvarlarından biridir. Ve hala lüks moda marka mağazalarıyla güçlü bir şekilde bağlantılıdır.

Noel döneminde Viyana'yı ziyaret ediyorsanız, görkemli Noel süslemelerine hayran kalacağınız Graben'de bir yürüyüşe çıkmayı unutmayın. Geziniz sırasında ünlü veba sütununu ve çeşmeleri de gözden kaçırmamaya dikkat edin. Graben Caddesi üzerinde, Otto Wagner's Ankerhaus, barok Bartolotti-Partenfeld Sarayı veya Grabenhof gibi dikkat edilmesi gereken pek çok ilgi çekici bina da bulunmaktadır.


2 dk mesafede caddenin ortasında yer alan


18 - St. Peter's Klisesi

Viyana şehir merkezini keşfederken, kesinlikle bu gizli kiliseye dikkat etmelisin. 18. yüzyıla kadar uzanan bu ibadet yeri hala tarihi atmosferini koruyor. Bir kere girdiğinizde aldığınız ilginç his, kentteki daha popüler kiliselerin aksine, bunun turistlerle dolup taşmadığı gerçeğiyle vurgulanıyor. Tavanı süsleyen zarif dekorasyonlara bakın ve hayranlık uyandırın.

Bu Barok kiliseye ünlü Graben caddesinden ulaşabilirsiniz, ancak dikkatlice bakmak zorundasınız - neredeyse bitişik binaların bu taşı gizlemeye çalıştığı görülüyor ve kilisenin kendisi sadece doğrudan önünde durursanız görülebilir.


5 dk yürüyüş mesafesi , tekrar caddeye çıkın St. Peters Klisesinin kliseye baktığınız zaman sağında kalan ,Grabben caddesi bittiği yerde meydanda hemen karşınıza çıkıcak olan


19 - Aziz Stefan Katedrali

Genellikle yerel adı olan "Stephansdom" ile anılan, 12. yüzyıldan kalma bu görkemli katedral şehrin en önemli kiliselerinden biridir. Günümüzde Viyana Başpiskoposu'nun ikametgahı olarak hizmet etmekte olan katedralde Habsburg ailesinin birçok üyesinin ve birkaç saygın ismin daha mezarı yer almaktadır.

Katedralin muhteşem bir şekilde dekore edilmiş çatısına ve Gotik tarzdaki görkemli dış cephesine hayran kaldıktan sonra, mutlaka içerisine de göz atmalısınız. Kilisenin büyüklüğünün ve iç dekorunun büyüsüne kapılacaksınız. Birkaç küçük şapel, 18 tarihi sunak ve zarif heykellerle süslü kürsü dahil diğer önemli detayları da gözden kaçırmayın.

Küçük bir ücret karşılığında kulelerden birine giriş mümkündür. 343 basamağı tırmandıktan sonra, tüm şehri ayaklarınız altına alan olağanüstü manzara ile ödüllendirileceksiniz. Ayrıca kilisenin içinde size rehberlik edecek ve yapının geçmişi hakkında sizi bilgilendirecek rehberli turlara da katılabilirsiniz. Bu turun bir parçası olarak yeraltı mezarlığına, hazine odasına ve kilisenin kulelerinden her ikisine de erişebileceksiniz.



4 dk yürüyüş mesafesinde tekrar meydana çıktığınızda sol köşede bulunan


20 - Stock im Eisen Sütunu

Stock im Eisen, yüzyıllar boyunca iyi şans ve uğur getirdiği inancıyla üzerine çakılmış yüzlerce çiviyi barındıran, Orta Çağ'dan kalma bir ağaç gövdesidir. Ağaçtan bazen ''Çivi Ağacı'' olarak da bahsedilmektedir. Avusturya'nın Viyana kentinde, günümüzde Stephansplatz'ın bir parçası olan Stock-im-Eisen-Platz'da bulunan Palais Equitable binasında bir camın arkasında sergilenmektedir.


4 dk mesafede aziz stefan katedrali arkasında yer alan


21 - Mozart'ın Evi

Müzikal mucizelerin yaşandığı yer burası. Mozart, operasını Figaro'nun Evliliği'nde ve altı Haydn Dörtlüsü'nden üçünde yazdı. Bu müze ağırlıklı olarak çalışmalarına odaklanmaktadır. İç kısımların dışında, mektuplarını ve diğer eşyalarını özel hayatından görebileceksiniz.Mozart'ın şimdiye kadar yaşadığı en büyük ve en pahalı evdir. Aynı zamanda hala sağlam olan tek evdir. Diğerlerinin yanı sıra, Küçük Bir Organda bir Silindir için Andante'yi çalan çarpıcı bir saati görme şansınız olacak.

Ev tamamen yenilendi ve 2006'da, doğumunun 250. yıldönümünde tam zamanında turistler için hazırlandı. Mozart'ın sahip olduğu orijinal mobilyaları içermese de, o zamana göre döşenmiştir. Yenilemenin ilk üç yılında, zaten 340.000 ziyaretçisi vardı. Bu evin bodrum katında AB tarafından ortak olarak finanse edilen sık karşılaşılan etkinlikler için bir mekandır.

Sıcak giyinmeniz durumunda, müzenin sağladığı gardırobunuzu kullanma fırsatını yakalamanız gerekir, çünkü içerisindeki sıcaklık nispeten yüksektir. Sesli rehber bazı sergileri içermediğinden, kendinizi çok okumaya hazırlayın.


Viyan Şehir Turu yürüyerek yapmış olduk şimdi ise vasıta kullanarak gitmemiz gereken bazı yerleri yazıcam

Mozart'ın evinden

Schulerstraße yürüyerek 290 m (5 dk)

Stephansplatz U1 güzergah: Oberlaa 1 durak (2 dk)

Karlsplatz yürüyerek 670 m (10 dk)

Mariedlgasse burdan da yürüyücez .

22 - Naschmarkt


Bu büyük ve geniş pazar lezzetseverler için tam bir cennet. Yenilebilen her türlü şeyle özdeşleşmiş bu yerde kalbinizin ve damağınızın istediği 123 stand arasında, ister Afrika veya Japon mutfağı olsun, ister deniz ürünü veya İtalyan peyniri olsun her şeyi burada bulabilirsiniz. Pazar yiyecek alışveriş için veya dışarı da yemek yemek isterseniz bol imkan sunmaktadır. Neredeyse her Cumartesi açık olan bir bit pazarı da burada bulunmaktadır.

Başlangıçta "Ash Market" olarak adlandırılan Naschmarket'in uzun bir tarihi var. Daha 3 yüzyıl öncesine kadar, burası, Viyana'da en iyi meyve ve sebzelerin satıldığı yer olmasıyla ünlüydü. 2010 ve 2015 yılları arasında geniş bir yenileme sürecine giren pazar, günümüzde oldukça modern bir alandır.

Kettenbruckengasse adlı bir U-Bahn çıkışının bulunduğu pazara ulaşmanın en kolay yolu toplu taşıma kullanmaktır. 4 numaralı hattı kullanabilirsiniz. Arabanız ile seyahat ediyorsanız, alanda birçok ücretli yeraltı otoparkları da bulunmaktadır. Ancak yeterince yüksek maliyetli bir ücrete ve pazara oldukça uzun yürüyüş mesafesine hazırlıklı olun.


u4 hattını kullanarak gideceğiniz diğer nokta


23 - Schönbrunn Sarayı

Schönbrunn Sarayı'ndaki imparatorluk tarihi atmosferini, Viyana'nın başka hiçbir yerinde böylesine derinden hissedemezsiniz. Başlangıçta Habsburg'ların ikamet yeri olan saray, 20. yüzyılda halka açılmıştır. Günümüzde ise şehrin en popüler turistik cazibe merkezlerinden biri olarak görülmektedir. Saray ve etrafını kaplayan tüm bahçeler, 1996 yılından beri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

Söylentilere göre, Habsburg hükümdarı Maria Theresa Fransa'daki Versaille Sarayını gölgede bırakacak bir saray istemiştir. Çalışmalara 1743 yılında, Nicholas Pacassi'nin tasarımları doğrultusunda başlanmıştır. Sadece 6 yıl gibi bir sürede bitirilen sarayda, 1400'ten fazla oda ve neredeyse 200 mutfak bulunmaktadır. Bunlardan 45 tanesi rokoko tarzında dekore edilmiştir ve günümüzde ziyarete açıktır.

Saraya oldukça rağbet gösterilmesinden dolayı, uzun bilet kuyruklarına da içeri giriş kuyruklarına da hazırlıklı olun. Kalabalığa girmek istemiyorsanız olabildiğince erken gelmenizde fayda var.

Unutmayın, sarayın içinde fotoğraf çekmek yasaktır.


Viyana Sehir Turu beğendiyseniz sayfamıza abone olun size rotayı pdf olarak yollayalım.


Bol gezmeler

climantacis


532 görüntüleme
bottom of page