top of page

Skala Skamnias, Midilli'nin Assos’u

Midilli Adası'nın kuzeyinde, Assos'a bakan bir küçük liman. Yunan Adaları’nda çokça göreceğiniz bir ön ada sahip "skala"... Genelde yükseklerde kurulan köylerin, deniz kenarındaki iskelelerine verilen isim ve yine köyün adı ile ve başına "skala" kelimesi konarak türetilir. Eskilerde özellikle saldırılardan korunmak için yükseklerde kurulan köylerin, deniz kenarındaki kapıları olurlar böylece. Hem balıkçı teknelerine barınak, hem köy için iskele...



Skala Skamnias, Midilli'ye 37 km mesafede. Midilli ziyareti sırasında kendi aracınız yok ise, muhakkak araç kiralanarak gezilmesi, zaman kazandıran ve aynı zamanda ziyaret sırasında esnek program yapabilme olasılığı sağlayan bir seçenek. Zaten otobüsle bir çok yere ulaşmak ya imkansız, ya uygulanabilir değil. Midilli'den Skala Skamnias'a ulaşmak için, adanın doğusunda, Türkiye'nin karşısındaki ve sahile paralel olarak kuzeye doğru ilerleyen yolun tercih edilmesi iyi olur. Genelde virajlarla dolu bir yoldan erişildiği için, araba kullanırken dikkatli olmak gerekir. Ve lütfen tüm ada ziyaretiniz sırasında, trafik canavarını geride bırakın.

Yol boyunca Panagiuda, Skala Mistegnon, Skala Neon Kidonion, Pedi, Aspropotamos, Mantamados, Klio köyleri geçilerek dik bir yamaca kurulmuş Skamnias Köyü'ne varılır. Skala Skamnias ise, köyün 3 km kadar uzağında, köy girişindeki yoldan sağa doğru "U" dönüşü ile sapılan aşağıya doğru inen ve keskin virajlı yokuşun sonunda, deniz kenarındadır. Arabanızı limana varana kadar ilerledikten sonra, sola saparak ulaşılan küçük bir park yerine veya hemen ilerideki sahil boyunca yol kenarına bırakabilirsiniz.


Tekne ile gelecekler ise, tekne türüne göre aksiyon almalılar. Küçük motor yatlar, limanın hemen girişine aborda olabilirler ancak, barınağın sığ olması nedeniyle, yelkenli teknelerin barınağa girmesi ve bağlanması olanaksız. Bu durumda hemen dışarıya, demir atmalılar. Tabi ki, koyun hakim kuzey rüzgarlarına açık olduğu unutulmamalı.


Yemek yemek için çok bir seçenek yok ancak, var olan restoranlar ise yeterli. Hatta yemek sonrası kahve içilecek veya serinlemek için limonata veya dondurma alabileceğiniz kafeler de bulunmakta. Yemek yemek için en çok bilinen restoran ise Dut Ağacının Altı (Muria tou Mirivili) adını taşıyan Vangelis'in restoranı. Hemen yanıbaşında Kovos Kafe'de dinlenebilir, kırmızı, mavi, sarı renkli papağanı ile konuşabilir ve hediyelik dükkünından el yapımı eserler alabilirsiniz.

Limanın köşesinde ve bir kayanın üzerindeki küçük kilise, Stratos Myrivilis'in “Panagia i Gorgona” (“The Mermaid Madonna”) kitabına ilham veren bir yapıdır. Aynı zamanda, Skala Skamnias'ın kimliğinin önemli bir parçasıdır.

Ziyaretiniz sonrası, Midilli'ye dönmek zorunda değilseniz, en akıllıcası, Molivos'a devam etmektir.


685 görüntüleme
bottom of page