top of page

Sapho ve Kadınlarının Başkenti; Erossos


Midilli Adası'nın kuzeyi yemyeşil, güneyi ise daha kurudur. Özellikle Güney batı tarafının Adanın en kahverengi bölgesi olduğunu söylersek yalan olmaz. Erossos denize bir kaç km uzaklıktaki bir köy ancak Skala Erossos'dan sözedeceğiz. Erossos deyince akla gelen de, iki yanı ağaçlı yolun sonundaki Skala. İki ayrı yoldan ulaşılsa da, en iyisi Kallonis Körfezin'in çevresinden dolaşıp, adanın güneyindeki yolu tercih etmek. Midilli'den kuzeyde otoban tarafından çıkarak, Kallonis tabelaları takip edilir. Kallonis'den sonra sırası ile, Parakila, Agra, Mesotopos yolu ile Erossos'a varılır. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi, asıl gitmek istediğimiz yer Skala Erossos'tur. Erossos kavşağıdan sağa saparak Erossos Köyü'ne, sola saparak Skala Erossos'a erişilir. Sahilin hemen yakınındaki ücretsiz park alanına aracınızı park edebilirsiniz. Antiparantez şunu da belirtmek yerinde olur; Henüz Skala Erossos yolundayken, Skala Erossos'a varmadan, sola bir "U" dönüşü ile Mesotopos'tan aşağıya inen dar yoldan, muhakkak Tavari'ye uğranmalıdır.



Tekne ile gelenler için malesef uygun bir barınak bulunmamakta. Adadaki hakim rüzgar kuzey yönünden olduğu için, deniz göreli olarak sakin olur, ancak güney ve batı rüzgarlarına açıktır. Balıkçı barınağı çok sığ olduğundan, bir bağlanma alternatifi sunmamaz. Arkasına sığınılacak tek yer, biraz açıktaki adacıktır. Deniz derinliğine dikkat etmek gerekmektedir. Tekne ile konaklanacak en yakın yer Sigri'dir.


Park yerinden kısa bir yürüyüşle sahile ulaştığınızda, sizi metalden yapılmış ve iki kolu sizi kucaklamak için açılmış Sapho karşılar. Uzun ve kalın kumlu bir sahile sahip olan kasabada, sahil boyunca birbirinden güzel ve renkli kafelerde saatlerce oturur, içeceklerinizi yudumlar ve yemeklerinizi mideye indirebilirsiniz. Her Yunan kafesi veya restoranında olduğu gibi, aceleye hiiiiiç gerek yok. Hatta masa yerine, kafelerin denize bakan yüksek sandalyelerinde oturarak dalgaları seyrederek, güney ufkunda kaybolabilirsiniz.




Deniz tarafındaki kafeler, sahil yolunun denizden yüksekte olması nedeniyle, ayaklar üzerine oturtulmuş ve denize yukarıdan bakarlar. Bu seyede denize gerenlere ve dinlenmek için uygun bir mekan arayanlara gölgelikler sunarlar. Bazı kafelerin hemen altında, ayrıca duşlar bulunur.


Erossos, Midilli'nin diğer köylerine göre, ortalamanın üzerinde konaklama, yeme-içme fiyatlarına sahiptir.


Sahilin solundan yürüyerek, yolun sonundaki balıkçı barınağ ve mendireği, yalnız kalmak isteyenlere güzel bir mekan sunar. Mendireğe çıkarak, denize uzanan kayaları ve üzerlerinde kırılan dalgaları saatlerce seyredip, hayallere dalabilirsiniz.


Her sene Eylül ayı içinde Erossos Uluslararası Kadın Festivali gerçekleştirilmekte. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen lezbiyenlerin toplantısına iki hafta boyunca evsahipliği yapmaktadır.

Erossos ziyaretini, muhakkak yakınındaki ve adanın en güney batı ucunda yer alan ve eski bir Türk Köyü ve Midilli'nin en sakin yerleşim yeri olan cennet Sigri takip etmelidir.

104 görüntüleme
bottom of page