top of page

Meteora Gezi Rehberi



KUTSAL BİR TOPRAĞA SEYAHAT

Tarih öncesi nehirlerin yonttuğu, iman gücünü yaşatan uhrevi manastırlar ve anıtların taçlandırdığı kaya sütunlar

Meteora, ‘boşlukta asılı kalan’ anlamına gelir. Bu inanılmayacak derecede uzun ve dik kayaları her görüşünüzde gözlerinize inanamayacaksınız. Yalnızca muazzam bir jeolojisi yoktur bunun yanı sıra hayal gücünüzü de genişletmektedir. Manastırlar, bu zirvelere dengelenmiştir. Peki bunlar oraya nasıl gitti? Materyalleri makaralarla, ağlarla ve çıplak elleriyle kaldırarak manastırları yapan keşişler hakiki dağcılardan oluşmaktaydı.

Günümüzde, dünyanın her yerinden dağcılık meraklısı kişiler Meteora’ya kendilerini bu devasa kayalara atmak için gelirler. Meteora, Unesco tarafından Dünya Mirası ilan edilmiştir. Yunan devleti burayı kutsal nokta, bozulmamış ve değişmez yer olarak adlandırmaktadır. Şüphesiz, dünya harikası Meteora’yı tanımlamak için başka muhteşem sıfatlar da vardır.

Burada, sizi büyüleyen bir manzara. Meteora, kayaların doğal güzelliği ve bazı kayalıklarda bulunan manastırlar için tüm dünyada bilinir. Dünyanın her yerinden milyonlarca turist, manastırları ziyaret etmek, Kastraki'de dolaşmak ve kayaların arasında dolaşan güzel yollardan Meteora'nın manzarasını keşfetmek için Meteora'yı ziyaret ediyor. Meteora'yı yalnızca fotoğraflardan görenler kayalara yaklaşıp dolaştığında büyülenmeye devam ediyor.


Kastraki ve Kalampaka'daki turizm altyapısı, Kalambaka ve Kastraki'deki tüm kategorilerdeki oteller, pansiyonlar ve odalar, ucuz fiyatlarla restoranlar ve tavernalar, Kalambaka yakınlarındaki kamp alanlarının yanı sıra biraz da lezzetli yemekler ile mükemmeldir. Yani, nereye gideceğinizi, ne yapacağınızı, ne yiyeceğinizi ve Meteora, Kalambaka ve Kastraki'de ne göreceğinizi merak ediyorsanız, veya daha fazlası için Meteora'ya gelirseniz, yapabileceğiniz birçok şey var.



Meteora’da neler yapılır

Devasa sütunlar ve mütevazı keşişler Orta Yunanistan’daki insanın aklını başından alan kayalar Kalambaka’nın kuzeyinde, Pindus Dağlarının güneyinde bulunan düz vadiye dik olarak yükselir. Manastır hayatı, Athos Dağındaki Teselya’dan uygun yerde inzivaya çekilmek amacıyla cenneti andıran bu sütunlara gelen ilk keşişlerle 11. yy’da başlamıştır. 14. yy’da Meteora’nın Kutsanmış Athanasios’u bu bölgeye gelip Yüce Meteoron manastırında ilk manastır topluluğuna rastlamıştır. Yunanistan’ın diğer köşelerinden gelen diğer keşişler ile birlikte toplamda 20 manastır oluşturulmuştur.

Kartal yuvasını andıran manastırlar Günümüzde, her ziyaretçiyi ulvi makamlarında konukseverlikleriyle sıcak karşılayan altı adet aktif, ongun, restore edilmiş erkek manastırı ve kadın manastırını barındırır. Bunlar: Agios Nikolaos Anapafsa, Metamorphosis tou Sotiros veya Megalou Meteorou, Varlaam, Roussanos, Agia Triada ve Agios Stephanos’dur. İster restore edilmiş ister terk edilmiş olsun diğerleri boştur

Dağcılığa istekliler için tam bir cennet Manastırların ilk zamanlarında, dağcılık bir gereklilikti spor değil. İpleri, ağları, çıplak elleri ve uzun cılız merdivenleri kullanmanın dışında tepeye ulaşmanın bir yolu yoktu. Günümüzde, bu ilahi sütunların zorlu tırmanışı dünyanın her yerinden dağcıları kendisine çekmektedir. Aşırı güvenlik önlemi olmaksızın bu muhteşem uzunluktaki klasik dağcılık rotalarının keyfini sürerler. Rotaların aşağı yukarı hepsi geleneksel bir şekilde yontulmuştur. Girişimde bulunanlar için başta imkansız gözükse de bazıları yaklaşık 500m yüksekliğe kadar tırmanabilmektedir.


Meteora'daki kaya oluşumları

Kayalar arasına yuva yapmış bir köy: Kastraki Kastraki, bölgedeki en şirin köy olma özelliğiyle seçimlerini konforlu otellerden, özel evlerin odalarından, kamp alanlarından, tavernalardan, mağazalardan yana kullanabilen dağcıları devasa kayaların temelinde karşılar. Palio (Eski) Kastraki, korunan bir geleneksel yerleşim yeri ilan edilmiştir.

Yüksek diyarlara geçiş kapısı: Kalambaka Kalambaka, Meteora’ya açılan kapıdır. Ticari ve turistik bir merkez olan Kalambaka’da tatilinizi bir rüyaya dönüştürebilecek pek çok otel, oda ve harika restoran bulunmaktadır. Spotos olarak bilinen şehrin eski kısmında bir gezintiye çıkın. Yunanistan’ın ahşap işçiliği okulunu ve ender görülen el yapımı bronz eşyalara rastlayacağınız geleneksel dökümhaneyi kesinlikle kaçırmayın.




Meteora’nın saklı cevherleri

Sarakina’nın çok kemerli köprüsü Trikala’ya doğru Kalambaka’dan geçerek şehrin 8km dışındaki tarihi Sarakina mezrasına varacaksınız. Trikala bölgesindeki 16. yy’da yapılan altı kemerli büyük taş köprüyü görmeden ayrılmayın. Bu bölgedeki en ilginç cazibe merkezlerinden biridir.

Theopetra Mağarası Kalambaka’nın yalnızca 4km dışında bulunan ana bölmesi yaklaşık 500 sq m olan bu muazzam mağarada bir başka şaşırtıcı manzara sizi bekliyor. Bilim adamları, 137 milyon ila 60 milyon yıl önceki mezozoik dönemin sonlarında oluşan Theopetra (veya kaya tanrısı) Mağarası’nın kalker taşı oluşumunu hesaplamaktadır. 50,000 yıl öncesine kadar yerleşim olduğu düşünülüyor.

Meteora’da yürüyüş ve dağda bisiklet sürmek Meteora’da yürürken rahatlığı ve heyecanı aynı anda hissedersiniz. Bölgedeki maceraperest turizm acenteleri aracılığıyla bir gruba katılabilirsiniz. Dağda bisiklet sürüşü ise bir başka cezbedici seçenektir

Mutlaka Yapılması Gereken .

1 ) Elbette, ilk olarak mevcut Manastırlardan birini ziyaret etmekten bahsedeceğiz. Bugün 6 manastır var (Megalo Meteora Manastırı, IMS Varlaam, IMS Rousanou, Kutsal Üçlü Kilisesi, Aziz Nicholas Anapacheas Kilisesi ve Ioannis Stephanos). Zamanınız varsa kesinlikle hepsini ziyaret etmeye değer.

Athos Dağı ile birlikte Meteora Manastırları, Yunanistan'daki dini turizm için en önemli yerlerdir. Hıristiyanlar, kutsal bir yerde yürümek ve din ruhunu hissetmek için seyahat ederler ve kutsal ruhun kendilerini kucakladıklarını hissederler.Meteora birçoğu için, kayalar doğal güzelliği ile Hıristiyanlık dininin bir sembolüdür. 1988'den beri, Meteora Manastırları UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edilmiştir.

Ziyaret edilen ve restore edilen manastırlar :

- Büyük Meteor veya Metamorfoz Manastırı

Keşiş Athanasios Meteoritis, 14. yüzyılın ortalarında kurucusudur. 146 basamak tırmanarak ulaşılabilen manastıra , günümüz meteorik manastırlarının en büyüğüdür. 1923 yılına keşişler ve yiyeceklerin manastıra ulaşabilmesi için tırmanması veya bugüne kadar korunan ağlarla vinç ile yapılırdı.

Kütüphane, eski aşçılık gereçleri , kiler, MS 1577'ye kadar uzanan 32 metre uzunluğundaki vinç, el yazmaları, belgeler (Bizans ve Bizans sonrası) korunan en büyük manastır kütüphanelerinden biri olan Manastır kütüphanesi, fonksiyonel kitaplar, patristik ve inografik metinler ve nadir kitaplar, 15. yüzyılda yaklaşık 450 cilt ve Homer, Sophocles, Aristoteles ve diğer antik yazarların metinleri. Vaftizci Yahya, Azizler Isapostolos Konstantin ve Helen ve Aziz Nektarios'un şapelleri vardır.

- Kutsal Üçleme Manastırı

Manastır, 1362 yılında yapılmaya başlandı ve 70 sene sonra bitirebildi. Meteora'nın en ulaşımı zor manastırı. Manastırın iki kilisesi var. 1741 yılına ait freskli ana kilise ve küçük Vaftizci Yahya şapeli. 1692 yılına uzanan dikkat çekici el yazmaları ve freskler koleksiyonu. Keşişlerin kaldığı çeşitli hücrelere ve yemekhaneye bakmanın yanı sıra küçük bir folklor koleksiyonu da görmeye değer. Manastırın kütüphanesi Almanlar ve İtalyanlar tarafından işgal sırasında yakıldı ve birçok hatıra ve simgelerin kaybolmasına neden oldu.

- Rusanu Manastırı

Manastır 14. ve 15. yüzyıllar arasında inşa edilmiştir. Olağanüstü fresklere sahip. Bir kadın manastırıdır

- Varlaam Manastırı

Keşiş Varlaam bunu 14. yüzyılın ortasında kurdu. Manastıra giriş ve çıkış , yiyecekler bir iskele yardımı ile yapılırdı .Ayrıca bir vinç yardımı ile ağ ile manastıra ulaşım sağlanıyordu . Günümüzde halen bu ağ korunuyor . 1923'te, Manastıra ulaşmak için 195 basamak yapıldı. Yeşil kadife içinde altın oymalı inci (1609), freskleri, altın kıyafetleri ve kutsal yadigarı ve ikon koleksiyonları önemlidir.

2) Meteora buzlu yürüyüş turu. Meteora kaya kümesini tanımanın, zengin bir parkur ağı üzerinde yürümekten daha iyi bir yolu yoktur. Yürüyüş ve patikaların hayranı değil misin? Sonra bisiklet turu dene! Aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli paketlerle Meteora'da gezi ve alternatif etkinlikler düzenleyen Kalambaka seyahat acentelerinde bulabilirsiniz! Daha aşırı bir şey istiyorsanız, manastır olmayan kayalara tırmanmayı deneyin.

3) Korunmuş geleneksel bir yerleşim yeri olarak nitelendirilen Kastraki köyünü ziyaret edin, Kalambaka'nın merkezine sadece 2 km uzaklıkta harika bir geleneksel yer ve Meteora'nın ilk kayalarına bakan dar sokaklarında dolaşmak için harika bir fırsat. Kastraki'de, ucuz fiyatlarla konaklamak için birkaç otel ve hostel bulacaksınız. Köyün ana meydanının yakınında bulunan üç kubbesi olan Meryem Ana’nın Ruhunun göğe yükselişi klisesi,  Agios Nikolaos ve Agios Athanasios klişelerini görebilrsiniz.

4)  Theopetra Mağarası - Theopetra, Meteora'ya 4 km uzaklıktadır ve Trikala'dan Meteora'ya yaklaşırken sağ elinizde olduğu gibi yoldan ayrılmaktadır. Theopetra göze çarpan dev bir kayadır ve bu büyük kitle, tırmanma alanına giden birçok dağcı görebileceksiniz. 130.000 yıla tarihlenen  insan ayak izlerine rastlayacaksınız.

5) Yıkık manastırları ziyaret edin. Meteora, işlek olan manastırlar için bilinebilir, ancak yıkık manastırları keşfetmek, bölge ve doğa ile daha iyi tanışmayı içeren güzel bir deneyimdir. Bunlardan bazıları: Kutsal Ruh'un kayası, İpapanti Manastırı ve Agios Nikolaos Bantova. Ayrıca Agia kayalarına yapılacak bir ziyaret de yapmaya değer. Agia kayası, Meteora'nın en yüksek kayasıdır ve sonunda Kalambaka'nın manzarası muhteşemdir. Kayaya giden rota, uzun yıllar boyunca var olan en güzel parkurlardan biridir ve bir kısmı binlerce yıl önce Eski Aeginio sakinleri tarafından oyulmuştur. Kayayı ziyaret etmek için sertifikalı bir dağ rehberi ile gitmelisiniz.

6 ) Gün batımı noktası! Meteora'da yürüyüşünüzü sonlandırıp, oturduğunda ve gün batımını kayalardan birinde gördüğünüzde, en güzel yerlerin ne olduğunu anlayacaksınız, çünkü orada çarpıcı güzel fotoğraflar çeken diğer ziyaretçileri göreceksiniz. Birkaç Meteora ziyaretçisi, Meteora'yı ve tüm manzarayı renkler büyülü olduğu için gözlemlemenin en iyi zamanı olduğunu iddia ediyor!



363 görüntüleme
bottom of page