top of page

İskeçe Gezi Rehberi


Duygu Dolu Bir Mahalle " İSKEÇE "


İskeçe Gezi Rehberi

Rodopi eyaletinde bulunan bir şehir olan İskeçe, otoban ile Selanik'i İstanbul'a bağlayan bir demiryolu hattının üzerinde bulunuyor, Rodopi vilayetinin başkenti. Antik köken ve çağdaş varlığı ile modern şehir. Günün her saati bir arı kovanı gibi görünüyor. Kongre merkezleri Yunan ve yabancı vatandaşlar için bir cazibe, meydanlar ve sokaklardaki trafik çok güzel dizayn edilmiş , ziyaretçilerin yapacak çok seçimleri var.

Mesela gününüze şehirdeki bir pastanede başlayın, diyet için değil tabiiki değil , şerbetli tatlılar müthiş kruvasanlar burnunuzun deliğini delip tahriş eder, öğle ve akşam saatlerinde tavernalarda ve restoranlarda yerel lezzetleri deneyin, mekanların ve tadımın estetiği ve elbette her zevke, rebetika'ya, sinemaya, eğlence mekanlarına ve eğlenceye yönelik muhteşem barlar davet ediyor sizi.


İskeçe'yi Gezerken

8. yüzyılın sonlarında İskeçe'de tütün ekimi ve pazarlaması gelişmeye başladı. Sonuç olarak yararlı, da oldu İskeçe Eski Kent olarak adlandırdığımız yerleşimin yeniden inşaasına neden oldu modern şehirden biraz uzaklaşıyor ve bir rüya şehrin arnavut kaldırımlı sokaklarına giriyorsunuz. Sadece bir an zaman değişimine uğruyorsunuz , daha önceki bir dönemin estetiğine, evler hikayelerini kişisel bir tonda yazıyor Eski Kent'e yürüyerek İskeçe Gezilecek Yerler arasıda Belediye Sanat Galerisi, Folklor Müzesi, Katedral ve Meydanı, uzak olmayan ama güneşte görünür ve ruhun dostu olan diğer olağanüstü binalar ve doğal insanlarla tanışıyorsunuz .. Daha sıcak ve samimi bir günaydın diyebiliyorsunuz yoldan geçenlere.



İskeçe Eski Kent, iyi korunmuş bir yerleşim ve imrenilecek bir şehir planlaması örneğidir. Hafif bir yüzü var, evler birbirleriyle konuşuyor gibi görünüyor, sesler sokakları ve avluları dolduruyor. Hanımeli'nin hoş kokusu yoldan geçenleri büyülüyor , yasemin çiçeğinin yaptığı küçük bahçeler, korkuluklar için yarışan avlular, yetenekli marangozlar tarafından oyulmuş kapılar - bir şölen yaratıyorlar! Ve hala sokakta oynayan çocukların ve sokakta oturan kadınların her gün sohbet ettiklerini görmek gerçekten harika. Kendinizi kaygısız hissetmek istiyorsanız, tatlıları tadarak veya dondurma yiyerek sakin bir yürüyüşe çıkın, ancak mimari güzelliğin gözleriyle, geçmişte bir yolculuk için İskeçe Meydan'dan geçin.


Eski zanaatkârlar, İskeçe Eski Kent şehir yerleşimini Osmanlı İmparatorluğu'nun burjuva merkezlerinin standartları, eklektik mimari, İtalyan yenilenmesinin etkileri ve Alman Romantizmi üzerine inşa ettiler.



Neoklasisizm bir uçtan diğer uca yayılıyor . Evlerin farklı ritimleri, elbette, sahiplerinin taşıdıkları Avrupa kentlerine yaptıkları yolculukların ve sevdikleri eşyaların bir sonucudur. Oryantal müziğin, zeminin bir uzantısı olan ve ahşap desteklerle desteklenen tarihi kentin mimarisi üzerinde etkisi vardır.

Eski tütün depolarını ve binalarını vilayet yenilenmesi için çok çaba sarf etti.




İskeçe'de Görülmesi Gereken Yerler


  • Folklor Müzesi.

Eskiden tüttün tüccarı olan ve 1860'larda inşa edilen Kuyumztzoglou ailesinin evi .İkiz katlı evlerden oluşuyor, içeride zarif lambalar, iyi görünümlü demir parmaklıklar , saray benzeri cephe ile süslenmiş birçok pencere buluuyor .Müzenin içinde halk kostümleri, takı, rustik koleksiyonu aletler, ev eşyaları, mobilya, tütün yapraklı kreasyonlar, fotoğraflar ve kartpostallar, yerin geleneğini vurgular ve insanların zihnini ve ruhunu içine çekiyor .Bu müze FEE (İskeçe Kalkındırma Birliği), tarafından kurulduğu 1975 yılından bu yana bakımını sağlıyor.

  • Belediye Sanat Galerisi

İskeçe Gezilecek Yerler arasında Orfeos ve Pindarou'nun sokağın köşesinde bulunuyor .Kalevra ailesine ait bir yapıdır. Belediye binayı satın aldı, restore etti ve yeniledi. Folklor Müzesi yakınındaki iki bitişik rezidanstan oluşan bir grup olan Epirotik ve Makedon mimarisinin bir bileşiğidir. Sanat Galerisi içinde , seçkin bir yerel ressam olan "Christos Pavlidis" resimlerinin önemli bir kısmı yer alıyor . Galerinin gravür tavanları özellikle ilgi çekicidir. Plastik sanatlar üzerine birçok sergiye ev sahipliği yapıyor ve sergi çeşitliliği, kalıcı koleksiyonu, mekanın sıcaklığı, odun kokusu, pencerelerden manzara ve salonun mimari özellikleri ile sanat büyükerine ev sahipliği yapmaktadır. Manevi bir alanda renk dünyası!


  • İskeçe Halk Pazarı


Her cumartesi, itfaiye ve Politeknik Üniversitesi'nin arkasında ünlü İskeçe'nin çarşısı kuruluyor. Halkın kalbi atıyor oryantal ritimlerde. Bu duyular için bir ziyafet. Taze sebze, meyve veya kış dönemi salep bile bulabilirsiniz.. Koku, ot ve baharatlardan her yere yayılıyor. Tezgahlarla bir sürü mallar ie dolu insanları cezb ediyor. Burada, Pandora'nın kutusu mallarla dolu: giyim ve ayakkabı, sebze ve meyveler, baharatlar ve otlar, her türlü kumaş -kişi ve ev eşyası ile dolu . Her biri farklı ulusların , seslerin, renklerin, zevklerin ve kokuların bir kargaşasında bu çarşı keyfini mutlaka tadın .

  • İskeçe Yemek Kültürü

Doğu, Batı ile buluştuğunda büyük başarılar elde edilir. Yemek pişirme ve pastacılık İskeçe için ilahi hediyelerdir. Seçimler çok fazla. Önce ne tatmalı? Tsigerosarma, giaourtlou, soutzoukakia, lahmatzoun, mantar çeşitleri, yabani yeşillikli salatalar.Yemek eşliğinde şarap, tsipouro ve uzo bulunur. Tavernaların ve restoranların güzel lezzetli yemeklerinden sonra tatlıların sizi beklediğini unutmayın.Saraglı, kariokes, baklavades, kazandipi, seker pare, ekmek kadaifi, touloumbes, ravani, soutzouk loukoum. Bütün isimler size ne kadar da tanıdık geldi öyle değil mi ?

  • İskeçe Eğlence Kültürü

Uykusuz şehir. Bu onun bir karakterizasyonu olabilir. Ve budur!

İskeçe kültürel kimliği ve eylemiyle gurur duyuyor. Her zevke uygun bir eğlence ustasıdır. Orpheus önemli bir miras bıraktı. Klasik ve sanat müziği ister misiniz? Rembetiko ve popüler? Yoksa rock, blues ve caz'ı mı tercih edersiniz? İskeçe eğlencede bir büyücü ve şehir bayramlarıyla sizi büyüleyecek. Güzel dizayn edilmiş küçük barlar , kafeler sizi büyüleyecek .

  • İskeçe Karnavalı

Kuzeydeki bu şehrin eşsiz kurumları var: Trakya Folkloru Kutlamalar, İskeçe’nin Karnavalı, Eski Şehir Festivali, Gençlik Festivali ve Hatzidakio Festivali. Kutlamalar yıl boyunca sıkıcı olmaktan uzaktır. Yerliler ve yabancılar bölgenin kültürel ürün ve geleneklerinin tadını çıkarır. Bölgenin ve ülkenin dört bir yanındaki kültür ve karnaval kulüpleri, şirketleri ve insanları olan DEAX (İskeçe Belediyesi Kalkındırma Derneği ) tarafından düzenlenen İskeçe Karnaval'ı , zengin fikir dünyası, ritmi ve ruhu , özgünlüğü nedeniyle son yıllarda Yunanistan'da ve yurt dışında epey popüler oldu .Karnavalın ötesinde, kasabada birçok folklor gösterisi var. Şehirde Yunan ve yabancı müzik ve dans grupları konserler veriyor

  • İskeçe Eski Şehir Festivali

Her yıl Sonbaharın gelmesi ile İskeçe Eski Şehir Festivali yapılıyor . Kültür ve karnaval kulüpleri, geleneklerin zarif binaları arasındaki kiremitli sokaklarda eğlence ve festival tertipliyorlar. Trakya yemekleri, müzik ve dans her yere yayılmış ve sizi ziyafetlerle çevreliyor. Arkadaşlar burada buluşur, tüm insanlar bir olur, farklılıklar ortadan kaldırılır, ruh yaşın ötesindedir ve haz üzüntüyü yener. Festival süresince kitap ve sanat sergilerini ziyaret edebilir, tiyatro gösterilerini ve konserleri izleyebilirsiniz. Şehirde yalnız olsanız bile, büyük bir sıcaklık hissedecek, ziyafetlere katılacak , ve bu deneyim ve atmosfer size eskiyi hatırlatıyor mahallelerin seslerle dolu olduğu zamanları .

  • İskeçe Tütün Mağazaları ve Depoları

İskeçe kent merkezinin yakınında, tütün mağazaları iyi korunmuştur. On dokuzuncu yüzyıl endüstriyel binalarının mimari örnekleridir. Aynı zamanda şehrin ekonomik refahının odak noktasıdır.

19. yüzyılın sonu yapılan bir depo 1998 yılında kurulan bir vakıf Trakya Sanat ve Gelenekleri Akademisi'ne ev sahipliği yapıyor. Seçkin bilim adamları ve sanatçıların sergilerine, konferanslarına, seminerlerine ve kurslarına ev sahipliği yapıyor. Çağdaş Trakyalı sanatçılar için bir kıvılcım oluşturur ve gençler için yüksek düzeyde uzmanlaşma için atölyeler sağlar. Yunan harf p şeklinde tütün mağazalarının mimari bileşimi mimari bir mücevherdir. . Başka bir tütün ddeposu Belediye Yaşlılar Merkezi'ne ev sahipliği yapıyor. Bu binaları geliştirmeye çalışırken İskeçe Valiliği, bir tütün deposuda İskeçe Tütün Müzesi'nin kuruluşunu, korunmasını ve yenilenmesini üstlenmiştir.

  • İskeçe'de Kliseler ve Manastırlar

Kiliseler ve manastırlar kutsal bir gurur. Din, tarih ve mimarlık bir arada. 1839 yılında inşa edilen ve 1995-6 yıllarında yenilenen üç koridorlu büyükşehir St. Prodromos kilisesi, Eski Kent'in ruhudur. Eski Kent'in bekçisi olarak misafirperver ve meydandan geçerken bir mum yakmaya davet ediyor. Mübarek Başmelekler Kilisesi - üç koridorlu da - yapının en eski tapınağıdır ve 1834 yılında kurulmuştur. İşlemeli portre St Michael tapınağının önemli bir parçasıdır (1839).

Daimi İlahi Kilisesi 1861'den bu yana meydana gelen deprem ve yangınlardan korunmuştur. On altıncı yüzyılda yaratılan Meryem Ana'nın portresi büyük tarihsel ve dini öneme sahiptir. Ağaç koridorları olan St.George kilisesi 1835'te tamamlandı. Photis Kontoglou tarafından yapılan çapraz İsa'nın resmini ve Uyuyan Eftalia heykelini (1866) kaçırmamalısınız. 1838'de St. Vlasios'un kilisesi üç koridorla inşa edilmiş ve resimleri kilisenin inşasından önce Athonites hagiographers tarafından yapılmıştır.

Üç manastır üç dini gelenek ve kültür kalesi gibi görünüyor. Sessiz kutsallık kentleri, tarihi değerli kutsal yerlerdir. Meryem Ana Archangeliotisa veya Samakoviani veya Halkiotisa manastırı 1829'lardan önce kurulmuştur.

Büyük bir kısmını depremler yok etmiştir. 1841'de yenilenmiştir. Önemli taşınabilir ikonlara sahip bir kilise müzesine ev sahipliği yapmaktadır. Mübarek Başmelekler Manastırı on dokuzuncu yüzyılda kuruldu. Meryem Ana Kalamiotisa'nın taşınabilir simgesi de ilginç. Geleneksel öykülere dayanarak, bu üç manastırın ve Porto Lagos'taki St.Nicolas kilisesinin haritada bir haç oluşturduğu bilinmektedir. İskeçe'yi felaketlerden koruyorlar. Zihinsel yükselme ararken, İskeçe’nin manastırlarını ziyaret edin.







877 görüntüleme
bottom of page