top of page

Atina'da bir daire almak için ne lazım?





Şu sıralar Atina'da veya daha doğrusu Yunanistan'da bir daire almak baya gündemdeki bir konu. Ancak orada bir daire almak, o kadar da kolay değil. Kağıt işlerini bir yana bırakın, Emlak Komisyoncuları ile iletişim bile gayet yorucu.

Öncelikle amacınızı iyi belirleyin...

- oturum almak/kendiniz oturmak için

- airbnb

- kira

- etc.


Her biri için, Atina'nın farklı böygelerinde yer aranabilir. Bu sizin beğeninizle de ilgili. Çok hareketli bir yerden, sakin bir yere kadar. Metro yakını bir yerden, bahçeli ve kafa dinleyecek bir yere kadar.


Konuyu başlıklar halinde özetlemek gerekirse,


- İnternetteki emlak sitelerinden bazıları, www.xe.gr veya www.spitogatos.gr olabilir.


- Bir vergi numarası almakla başlıyor her şey. Bunun için de bir Yunan, sizin için adres sağlamalı ve imzasını koymalı. Herhangi bir yükümlülük altına sokmuyor bu imza, ancak bu olmadan da olmuyor. Sizinle Vergi Dairesi'ne gelip, başvuruyu yapıyorsunuz, bir form dolduruluyor ve A.Fi.Mi. diye okunan ve Yunanca kısaltması AFM olan vergi numaranızı alıyorsunuz. Çok mu kolay, valla aslında çok kolay ama karşıda kıl biri olursa veya Türkler'den hoşlanmayan biri, ehh uğraşırsınız biraz. Genelde böyle biri olmaz...

- Sonra bir bankada hesap açmanız gerekiyor. Bunun için, pasaportunuz, muhtardan ikametgah kağıdı, telefon faturası, SSK çalışma özeti veya iş yeri sahibi iseniz işyerinizle ilgili kuruluş gazetesi, vergi levhası, imza sirküsünü alıyorsunuz. Bir banka şubesine gidip, hesap açmak için başvuruyorsunuz. Öyle Türkiye'deki gibi "aman size hesap açalım" diye bekleyen biri yok. Valla ne kadar uğraşırsınız bilemem. İyi ve Türkiye'yi tanıyon bir şube yetkilisine rastlamanız büyük bir şans olur.


- Sonra paranızı aktarırsını Yunanistan'daki hesabınıza.


- Bir daire, ev aramaya başlarsınız. Bu da çok kolay değil. İnternette bunun için bazı emlak siteleri var. Fakat orda bulduklarınızı da görmek isteyeceksinizdir. Bunu başarmak da ayrı konu. Yok iki gün önce randevulaşalım diyenler çokça çıkar. "Ofisinize geleyim" dediğinizde, önce konuşalım, öyle hemen çat kapı gelmeyin diyenler... Bir kaç ev gösterdikten sonra, hala beğenemediseniz, bir daha zor gösterebilirler. Yani sizin yıllarca biriktirdiğiniz para çok da önemli değil, kendileri hemen satmaya çalışırlar ve fazla üstünüze düşmezler. Şöyle düşünün, sanki sizin bir borcunuz var ve onlar alacaklı. Yani siz almaya mecbursunuz ama onlar nazlanma hakkına sahip gibi.. Arayacağız deyip de, aramamaları genel bir tutum. Artı biraz da abartılı fiyatlarla gelirler öncelikle ve pazarlık yapmanız gerekmekte. Özellikle, yabancılara satılan fiyatları, Yunanistan Vatandaşları abartılı bulur. Abartılıdır da. Emlak komisyoncuları için öncelik, daha yüksek fiyatlı evlerdir. Sizin ayırdığınız bütçe azsa, işiniz daha zor.


- Evi beğendiğniz alacaksınız. Bu durumda bir avukat bulmanız gerekli. Bence avukatı kendiniz bulun, bir emlak komisyoncusunun bulduğu ile ilerlemeyin. Bu avukat sizin için evin hukuki bir sorunu olup olmadığını, üzerinde satılamaz kaydı, ipotek gibi kayıtların bulunup, bulunmadığını araştırır. Ev temizse, alış prosedürü devam eder. Aldığı ücret de %2 e kadar çıkabilir. Avukatın inceleme süresi, bir hafta, on gün bile alabilir. Bizdeki gibi, tapu dairesine gidip, şip-şak bitmez işler. Avukatsız ev alınmaz anlayacağınız. Aynı konu, satarken de geçerli.

- Komisyoncu zaten satış fiyatı üzerinden %2 ve bunun üzerinden %24 KDV'yi alır. Dikkat edin, anlaştığınız satış fiyatı üzerinden.

- E tabi bir de, satış fiyatını düşük göstermek isteyenler olursa, kabul etmeyin. Zaten Yunanistan'da ev alıyorsunuz, hepsini legal yapın.

- Bir de alım-satım vergisi ödersiniz. Bu oranların hepsini internette bulabilirsiniz. Örneğin https://www.grekodom.com/article/taxation

- Evi alırsınız. Örneğin bir 100,000 Euro tutarındaki ev için, tüm yukarıdaki masraflar 5,000 Euro'yu bulabilir.

- Daha sonra elektrik, su, gaz etc aboneliklerini üzerinize alırsınız.

- Kiraya verecekseniz, üzerinizde asla bırakmayın.


Oturum izni almaksa amacınız, minimum 250,000 Euro'luk bir ev almayı hesaba yazmalısınız. Oturum izni alabilmek için yapmanız gerekenler ise, ev alındıktan sonra başlar.


Dil sorunu, alfabe sorunu, kültür farkı, tarihin bugüne etkilerini hiç saymadım.


Bir ev alabilmek için özetin özeti, aynen bu... Eğer illa da istiyorsanız. Valla kolay gelsin, sabırlar versin...


Mustafa Çavuşoğlu

249 görüntüleme
bottom of page