top of page

DOĞU EKSPRESİ GEZİ REHBERİ 

Doğu Ekspresi Turu denildiği zaman aklmıza gelen tabii ki tren yolculuğu . Bu yazımızda özellikle İstanbul ve İzmir'den katılacak olan gezginler için hazırlanmış bir gezisi yazısı .

Tren yolculuğuna katılacaksanız en güzeli İstanbul veya İzmir 'den uçak ile Kars uçmak ve ordan tren yolculuğu yapıp sonrası ise tekrar uçak ile dönmek . Güzergahın en güzel kısımlarını görmüş oluyorsunuz ayrıca dinlenmiş şekilde turu bitirmiş oluyorsunuz.

Bizde bu yazımızda gezimiz Kars başlayacak ve görebileceğiniz yerlerin bilgilerini sizinle paylaşıcam .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlk durağımız uçak ile varacağımız nokta KARS

1.GÜN

KARS GEZİ REHBERİ GEZİLECEK YERLER

Türk romancı Orhan Pamuk’un kasvetli romanı Snow, Kars, 5.740 metrelik bir plato üzerinde kurulmuş ve sonsuza kadar rüzgarların merhametinde yer alan rustik ve önsöz bir şehir. Türkiye’nin Ermenistan ve Gürcistan sınırından çok uzak olmayan bir yer olduğu için sınır kenti; 1064'ten beri, Kars, Akkoyunlu'dan Tamerlane Moğol savaşçılarına kadar çeşitli muhtelif işgalciler tarafından kuşatıldı.

Sadece 19. yüzyılda, 1920'den beri iktidarda kalan Rusya'dan Çarlık orduları tarafından üç kez saldırıya uğradı. Rus etkisi birçok binada hala açık.

 

Ağaçlarla çevrili sokakları ve Avrupa tarzı düşük binalarıyla Kars, diğer Türk şehirlerinden farklı hissediyor. Şaşırtıcı bir şekilde rahatlayabilir, liberal ve laik düşünceli bir karakol olarak bilinir ve kesinlikle muhafazakar doğudaki diğer kasabalardan daha fazla bar ve lisanslı restorana sahiptir. Kayak endüstrisi geliştirme girişimleri ve daha önce kapalı bir askeri bölgeyi ziyaret eden Ani kentini ziyaret etmenin kısıtlanması, bölgeden daha fazla turistin gelmesi anlamına geliyordu ve bu da yerel halka Kars'ın sunduğu şeyleri iyileştirme teşviği verdi.

 

Kars Kalesi

KALE / SARAY | Kasabanın kalesi, yüksek, kayalık bakış noktasından bölgeye bakar. 10. yüzyıldan kalma olmasına rağmen, 1386'da Tamerlane bölgeyi şiddetle süpürdü ve orijinal yapıyı yerle bir etti ve hayatta kalan çoğu tahkimat 1579'da Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırıldı.

 

Son yıllarda yapılan bazı restorasyonlar ve Kars'ın panoramik manzaraları, yokuş yukarı 10 dakikalık yürüyüşü hak ediyor. Makul fiyatlı bir öğle yemeğinin veya etkileyici manzaralı bir içkinin tadını çıkarabileceğiniz büyük bir kafe ve restoran var.

 

Kars Müzesi

 

 

 

 

Bu müzede bir çok klasik öncesi seramik ve bir Ermeni kilisesinin güzel kapıları var. Ani'deki kazılardan elde edilen fotoğraflar ve bulgular da dikkat çekicidir. Şehrin doğu kenarındaki tren istasyonunun yakınında yer alan müze , merkezden uzun bir yürüyüş mesafesindedir ve bulmak biraz zordur - taksi kullanmak isteyebilirsiniz.

 

Kümbet Cami (Havariler Kilisesi)

Tepenin eteğinde Kars Nehri kıyısında yer alan bu, aslen 10. yüzyılda Oniki Havariler Ermeni Kilisesi olarak inşa edilmiştir. Havarileri davul şeklindeki kubbenin dışından hala görülüyor. 1993 yılından bu yana bina cami olarak hizmet veriyor

 

 

 

 

Taş Köprü

Kale ve Havariler Kilisesi arasındaki alan, Rus işgalinden önce Kars'ın kalbiydi, ancak sadece birkaç erken yapı hayatta kaldı. En dikkat çeken, Selçuklu kökenli, 1400'lerden kalma ve volkanik kayadan inşa edilen Taş Köprü'dür. Köprünün her iki tarafında çoğunlukla terk edilmiş hamamlar, kereste ve taş evler bulunur;

Ayrıca, bahçedeki biraz tuhaf minyatür Türk binaları koleksiyonuna sahip bir kültür merkezi olan ünlü şair Namik Kemal'in restore edilmiş 300 yıllık evini de bulacaksınız. Bölgenin geri kalanı biraz ihmal edilmiş olsa da, yerel yetkililer zaman zaman bölgeyi gençleştirmeye çalışmaktadır.

 

 

 

 

 

 

Turumuzun devamında ikinci gün güzergahımız ANI HARABELERİ

 

2.GÜN

Ani Harabeleri

Kars'ın 42 km (26 mil) doğusunda.

Türkiye'nin bu uzak bölgesini ziyaret edenlerin çoğu, ülkenin en önemli tarihi yerlerinden biri olan unutulmaz Ani'yi ziyaret etmeye geliyor. Bölgeyi bin yıldan fazla bir süre önce yöneten bir Ermeni krallığının başkenti (duvarlar MS 972'de inşa edilmiştir), Ani bugün daha çok hala şehrin kentini çağrmayı başaran kiliseler ve sarayların kalıntıları ile dolu bir hayalet kasaba gibidir. eski ihtişam. Arka planda karla kaplı dağların ve ufka uzanan çimenli alanların bulunduğu rüzgârlı bir vadinin kenarındaki konumu, sadece Ani’nin gizemine katkıda bulunuyor. Şehrin 8.200 feetten fazla uzanan ve 32 feet yüksekliğindeki güçlü duvarları üçüncü tarafı korur. Bugün Ocaklı adında küçük bir köy de siteyi işgal ediyor.

 

ARKEOLOJİK SİTE GEZİLECEK YERLER | Hemen hemen çeşitli düzensizlik durumlarında, ortaçağ Ermeni başkent Ani'nin neredeyse yarım düzine kilisesi kalıyor, ancak öyle olsa bile, genişleyen alan, keskin, ihtişamlı kırsal, küçük Kürt yerleşimleri ve kır çiçekleri tarlaları arasında nefes kesen görkemli. Dönemin dini mimarisinin en güzel örneklerinden bazıları olarak kabul edilen bir açık hava müzesi ile, sahada perili, ancak garip bir şekilde meditasyon hissi var.

Giriş yaptığınız üç ana portaldan biri olan Aslan Kapısı'ndan geçer. Göze çarpan özellikler arasında, 1035 yılında inşa edilmiş ancak 1950'lerde yıldırım çarpmasıyla dairesel bir Kilise , yarıya düzgün bir şekilde dilimlenerek, eski yarısının molozunu ön planda tutan bir Ermeni kilisesinin gerçeküstü bir temsilini bırakıyor. Geçide kayalık bir çıkıntı üzerinde çarpıcı Kusanatz (Üç Bakire Manastırı) var. Sitenin merkezinde, mimar Trdat tarafından 1001 yılında inşa edilen eski katedral var. Zaten şaşırtıcı boyutlarda, bir zamanlar 1319'da depremde olan büyük bir kubbe ile tepesinde kaldı.

Kısa bir mesafede, Arpaçay Nehri'ne bakan yüksekliklere tutunan Menüçehir Camii bulunur. Duvarlar, binlerce yıl öncesine dayanan kayalık köyün muhteşem manzaralarını sunmaktadır. Daha sonra Trdat’ın tasarımlarından bir diğeri olan büyük yuvarlak Kral Gagik Kilisesi'nin temellerini geçeceksiniz. Son olarak, restore edilmiş Selçuklu Sarayı, şehrin ne zaman yapıldığına dair etkileyici bir hatırlatmadır.

Selçuklular tarafından 1064 yılında yapılmıştır .

 

ANİ HARABELERİNİ gezdikten sonra ÇILDIR GÖLÜNE gidilebilir .

 

ÇILDIR GÖLÜ

Çıldır Gölü, Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde kalan göl, 123 km2 alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci göldür. Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte bulunan gölün en derin noktası 42 metredir. Çıldır Gölü, bir lâv akıntısı ile bir moloz mahrutu tarafından müştereken meydana getirilmiş bir doğal set gölüdür. Birçok dere ve pınarlarla beslenmekte olan gölün tek çıktısı kuzey batısında yer alan Ermenistan sınırında bulunan Arpaçay kolu olan Telek Çayı'dır. En büyük olanı Akçakale harabelerinin yanında yer alan adadır. Göl etrafında çok az bitki örtüsü gelişmiştir ancak gölü çevreleyen otlaklarda yoğun hayvancılık yapılmaktadır.

Yılın dört mevsiminde yapılabilen balıkçılık yöre halkı için önemli bir ekonomik gelir kaynağı teşkil etmektedir. Gölde balıkçılık önemli bir insan aktivitesi olup, kışın buz tutan gölde kalın buz tabakası kırılarak balık avlanmaktadır.

 

 

Tabiiki unutulmaması gereken KARS GRAVYER peynir tatmadan dönmeyecez . Hem Kars ilin içinde ayrıca Çıldır Gölü dönüşü Kars yolu üzerinde birçok yer bulunuyor.

 

"Kars, 1876'da Balkanlar'da kaybedilen savaşın bedeli olarak Ruslara verildi. O dönem İsviçre ve Almanların desteğiyle Ruslar peynir kültürünü, imalatını getirip üretime geçerek Kars bölgesinde 32 mandıra kurdu. Kurulan bu mandıralarda bu kazanlardan 72 tane olduğu belgelerden çıkıyor. Bu kazanlardan bu bölgede şu an 12 tane kaldı.

 

Gezimizin üçüncü günü ise istikamet SARIKAMIŞ

 

3.GÜN

SARIKAMIŞ

 

Bir saatlik yolculuktan SARIKAMIŞ varmış olursunuz. Burda mutlaka ŞEHİTLİK uğranılması gereken yerlerden birisidir. Ayrıca SARIKAMIŞ aynı KARS olduğu gibi RUS mimarisinden oldukça etkilenmiştir. SARIKAMIŞ günümüzde kayak merkezi olarak daha fazla tanınmış olsa da mutlaka gidilmesi görülmesi gereken bir yer daha var o da merkezden 1km uzaklıkta olan SARIKAMIŞ KATERINA'NIN AV KÖŞKÜ

 

4.GÜN

KARS MERKEZ

Turistik Doğu Ekspres Trenine saat 22:30 binebilirsiniz.

Konaklama trende .

 

5.GÜN

SİVAS - DİVRİĞİ (DOĞU EKPRES TRENİ İLE )

Divriği, Sivas'ın bir ilçesidir. Divriği coğrafik olarak Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alır. İlçe, Fırat Nehri'nin bir kolu olan Çaltı Çayı Vadisi kenarında kurulmuştur. Tren burda mola verdiğinden siz etrafı görebilirsiniz . Sivas Divriği Gezilecek Yerler arasında Divriği Ulu Camii ve Kadınlar Çarşısını gezebilirsiniz sonrasında ise Tren garına dönüş .

20 dk bir yolculuktan sonra ise SİVAS Bostankaya ilçesine varıyoruz . Sivası şehir turu yapabilirsiniz.

Renkli, bazen trajik bir geçmişi ve şimdiye kadar yapılmış en güzel Selçuklu binaları ile Sivas, vahşi doğuya giden yolda iyi bir duraktır. Kurtuluş Savaşı'nın yükselişindeki rolü sayesinde şehir siyasi ve coğrafi açıdan Türkiye'nin kalbinde yer almaktadır. . Geceleri meydandaki (şehir meydanı) kırmızı bayraklar yakındaki spot minarelerle dikkat çekmek için yarışırken, İnönü Bulvarı, İç Anadolu'nun Ankara dışındaki en kaygan caddesi olabilir. Ara sıra at ve araba, Anadolu'nun geçmişinin bir hayaleti gibi neon ışıklarını geçerek bulvarda dörtnala koşar.

 

Sivas Gezilecek Yerler

Çifte Minare Medrese

Çifte Minareli Medrese, Türkiye'nin Sivas ilinin merkezinde yer alan medrese. Taç kapı üzerinde yer alan kitabesine göre 1271 yılında İlhanlılar Veziri Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırılmıştır. Medrese, süslemeli taç kapısı ve tuğla-çini örgülü iki minaresi ile dikkati çekmektedir.

Şifaiye Medresesi

Şifaiye Medresesi, 1217 yılında Anadolu Selçuklu Devleti sultanı I. İzzeddin Keykavus tarafından Sivas'ta darüşşifa olarak yaptırılan; Osmanlı devrinde medrese olarak kullanılan yapı. Dünyanın günümüze kadar gelebilen en eski hastahanelerinden biridir.

Buruciye Medresesi

Buruciye Medresesi veya diğer adıyla Hacı Mes'ud Medresesi, Türkiye'nin Sivas şehrinde yer alan medrese. 1271 yılında, Anadolu Selçuklu Sultanlarından III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Hamedan yakınlarındaki Burucird'den gelme Muzafferüddin Burucirdi tarafından yaptırılmıştır.

Gök Medrese

Asıl adı Sahibiye Medresesi. İsmi bazen bitişik olarak "Gökmedrese" şeklinde de yazılabilir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin önemli eserlerinden biridir.

Kale Camii

3. Murad'ın veziri Sivas Valisi Ali Beyoğlu Mahmud Paşa tarafından 1580 yılında yaptırılmıştır. Kare planlı, tromp geçişli kubbesi dıştan onikigen tambur ve üzerinde onaltıgen kasnaklıdır. Caminin beden duvarlarıyla, kasnak tamburu kesme taştan ve mermerden yapılmıştır. Mihrabı ve minberi mukarnas süslemelidir

Ulu Cami

Sivas Ulu Cami, Anadolu Selçuklu Devleti sultanı II. Kılıç Arslan'ın ülkeyi 11 oğlu arasında paylaştırmasıyla Sivas-Aksaray arasındaki bölgeye hükümdar olan Kutbeddin Melikşah saltanatında yapıldı .

Kurşunlu Hamam

Beden duvarlarında bulunan demir bağlantılara kurşun dökülerek inşa edildiği için Kurşunlu Hamam adı verilen yapı, 1576 yılında Behram Paşa tarafından kesme taştan çifte hamam olarak yaptırılmıştır. Osmanlı Devri klasik hamamlarının özeliklerini taşıyan hamamda kadınlar ve erkekler için ayrı bölümler vardır. Halen hamam olarak hizmet vermektedir

 

 

 

 

 

 

 

6.GÜN

ANKARA TREN GARI (DOĞU EKPRESİ İLE )

Sabah saatlerinde Ankara Tren Garına varmış olursunuz .

Umarız planladığım DOGU EKPRESİ TURU güzergahını beğenmişinizdir.

Doğu Ekspresi Turu
Çıldır Gölü.jpg
KARS KALESİ  | Gezibahcesi
kars_müzesi gezibahcesi
Kars Havariler Klisesi
Kars taş köprü
Kars Ani Harabeleri Gezibahcesi
Çıldır Gölü Gezibahcesi
Kars Gravyer Peyniri
SARIKAMIŞ
Katerina Av köşkü
sivas  merkez camii
bottom of page